IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Samsung купува целия дял на Sony в смесеното дружество

Японската компания ще загуби дори от тази сделка, след като смесеното дружество ѝ носеше загуби в продължение на 7 години

11:48 | 26.12.11 г.
<p>
	Представяне на модела Galaxy Tab 8.9 LTE на Samsung. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Представяне на модела Galaxy Tab 8.9 LTE на Samsung. Снимка: Ройтерс

Южнокорейската Samsung Electronics се споразумя да изкупи целия дял на Sony Corp. в смесеното дружество между двете компании за производство на дисплеи с течни кристали, като за целта ще плати 1,08 трилиона вона (939 млн. долара) в брой, съобщи ВВС.

Предаването на пакета с акции и плащането по сделката е насрочено за края на януари 2012 г., добавят от РИА Новости, като се позовават на съобщение на Sony. Необходимо е обаче да бъде получено одобрението на регулаторните органи в двете страни.

С основен принос за осъществяването на сделката е преструктурирането на телевизионния бизнес на японската компания, която търпи загуби от него през последните 7 години.

От Sony обявиха, че само от тази сделка ще бъдат понесени загуби в размер на 66 млрд. йени (около 846 млн. долара), включително от разлики във валутните курсове. Донякъде тези загуби ще бъдат компенсирани от сериозната икономия от разходи по смесеното дружество, които компанията оценява на 50 млрд. йени.

Междувременно  Samsung е на път да стане най-големият производител на телевизори и дисплеи за плоски екрани. „Според споразумението Samsung ще придобие всички акции на Sony в  S-LCD Corporation“, се посочва в съобщение на южнокорейската компания.

Смесеното дружество бе създадено през 2004 г., когато бумът в световната икономика доведе до ръст в търсенето на потребителска електроника.

През последните 3 години обаче се получи драматичен обрат. Продължаващата световна икономическа несигурност, породена от финансовата криза през 2008 г., се отрази в спад на потребителското търсене. Същевременно понижаващите се цени на панелите с течни кристали и на плоските екрани също се отразиха на печалбите.

„В опит да отговорят на тези предизвикателни условия и да подсилят своята пазарна конкурентоспособност, двете компании се споразумяха за промяна на условията по своя бизнес съюз по отношение на панелите с течни кристали“, посочват от Samsung.

Sony ще продължи да получава продукцията на южнокорейската компания на преференциални цени.

Според Samsung пълната собственост върху предприятието ще ѝ осигури „повишена гъвкавост, бързина и ефективност по отношение на производството и бизнес операциите“. За анализаторите сделката е добра и за двете страни, особено за Sony.

„По отношение на посоката това е положителен ход“, заяви за ВВС Кеита Вакабаяши, анализатор в  Mito Securities в Токио. „Но ако те губят при продажбата, всеки може да се запита защо не са взели това решение по-рано“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още