IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов iPhone? Не, благодаря, казват европейците с изтънели джобове

Пазарният дял на компанията при смартфоните се свива значително в Европа

11:12 | 24.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нов iPhone? Не, благодаря, казват европейците с изтънели джобове

Влошаването на икономическите условия в Европа и поевтиняването на смартфоните нанасят удар върху продажбите на iPhone на Стария континент. Това показват данни на изследователската компания Kandar Worldpanel ComTech.

Пускането на новия модел на култовия продукт на Apple – iPhone 4S през октомври доведе до подобрение на позициите на компанията във Великобритания и САЩ. В континентална Европа обаче потребителите не се оказаха въодушевени и пазарният дял на Apple при смартфоните се е свил, пише Ройтерс.

Към момента пазарът на смартфони е доминиран от Google, чиято платформа Android има най-голям пазарен дял.

„Във Великобритания, САЩ и Австралия потребителите продължават да разграбват новия iPhone от рафтовете в навечерието на Коледа. Тази тенденция обаче изобщо не е общовалидна и за останалите пазари“, коментира Доминик Сунебо от ComTech.

За 12-те седмици до края на ноември пазарният дял на Apple е нараснал до 36% в САЩ и 31% във Великобритания. През същия период на 2010 година компанията е държала съответно 25 и 21 на сто от пазара на сматфони в двете страни.

В Европа обаче ситуацията е съвсем различна. На пазара във Франция пазарният дял на iPhone е паднал от 29% преди година до 20% сега, а в Германия свиването е от 27 до 22 на сто. Подобна е ситуацията още в Италия и Испания.

„Френският пазар показва все повече признаци на чувствителност към цената“, коментира Сунебо.

Сред причините за това без съмнение е дълговата криза, която доведе до планове за съкращаване на разходите в много страни от еврозоната. На фона на нарастващите заплахи за пазара на труда потребителите на Стария континент ограничават потреблението си и отлагат покупките на неща, които не са от първа необходимост.

Големият победител от свиването на пазарния дял на Apple е системата на Google Android. Тя е имала пазарен дял от 61% през разгледания период, коментира още Сунебо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
mitkopom
преди 12 години
По скоро европейците са отново по-разумните и по-рационалните хора. Абдалите с промити мозъци продължат да дават луди пари за айфони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още