IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът на AT&T да купи T-Mobile USA бе осуетен от щатските регулатори

Ведомствата се опасяват, че сливането на двете телекомуникационни компании ще се отрази негативно на конкурентната среда в сектора

11:14 | 20.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Опитът на AT&T да купи T-Mobile USA бе осуетен от щатските регулатори

Управителят на AT&T все пак увери клиентите си, че компанията ще продължи да се развива и да работи върху изграждането на своята 4G LTE мрежа.

„Ситуацията изглежда доста мрачна за Deutsche Telekom", заяви пазарният анализатор Роджър Ентнер от Recon Analytics в Boston пред Financial Times Deutschland. „Никой в САЩ не може да придобие T-Mobile USA".

Американските оператори или нямат достатъчно средства, или пък, подобно на Sprint Nextel, имат лош опит с придобиванията и едва ли ще опитат отново. Единствените оператори, които имат нужните средства за подобна сделка са руски и китайски оператори. Подобни сделки обаче по всяка вероятност ще бъдат стопирани от щатските ведомства.

Deutsche Telekom има три алтернативи на щатския пазар, смята Ентнер.

„Може да се оставят на течението и T-Mobile бавно да тръгне надолу. Или да качат компанията на борсата“. Едно IPO обаче никога не би донесло 39 млрд. долара, които AT&T бе готова да плати. Третият вариант – да се инвестира в развитието на щатската мобилна инфраструктура, едва ли ще се случи.

Директорът на T-Mobile USA Филип Хум беше заявил по време на изслушване пред антимонополната комисия в долната камара на Сената през май, че компанията му „не може да е самостоятелно конкурентоспособна“ и не може да вложи сама необходимите средства за новата високоскоростна радио и интернет инфраструктура, което обуславяло продажбата на AT&T. Ако телекомът все пак вземе решение да инвестира, то най-малкото ще има проблеми с доверието, казва Ентнер.

В твърде продължителен период от време T-Mobile USA инвестира малко в развитието на мрежата. Освен това компанията не разполага със спектър за следващото поколение на мобилните стандарти - 4G LTE мрежа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още