IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпространението на широколентов интернет достъп в България e едва 14,9%

Според актуализираната стратегия за развитието му страната ни планира да намали до 2015 г. дела на българите, които никога не са използвали интернет, до 25%

12:06 | 14.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Разпространението на широколентов интернет достъп в България e едва 14,9%

Нивото на разпространение на широколентов достъп в България към началото на 2011 г., е 14,9%  спрямо 13% в същия период на предходната година. Средното равнище за ЕС обаче е 26,6, показва проучване на Investor.bg. 

Така за поредна година България и Румъния остават страните с най-слабо проникване на широколентов интернет в Европейския съюз (около 15 на сто), докато в горния край на класацията е Дания (около 45 на сто). Това не е маловажен факт, защото този показател се използва често за илюстрация за степента на развитие на държавата и се разглежда от чуждестранните инвеститори при решението им къде да вложат средства за производство. 

Според анализ на ресорното Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) бързото навлизане на българския пазар на LAN–мрежи и кабелни мрежи за разпространение на радио и телевизионни сигнали, предлагащи интернет достъп на високи скорости, е причина за сравнително слабо развитие на типичните технологии за широколентов достъп (хDSL). Друга слаба страна е недостатъчно ефективната регулаторна и нормативна база за подпомагане разрешителните процедури и процеса на изграждане на широколентова инфраструктура. Освен това, въпреки значително силния интерес към интернет, тази среда се използва сравнително слабо за бизнес и транзакции в сравнение с останалите страни от ЕС. 

Днес МТИТС публикува на сайта си проекта на актуализираната Национална стратегия за развитие на широколентовия достъп в страната. Доскоро страната ни все беше единственият член на Европейския съюз без подобна стратегия.

Първата набелязана стъпка в документа е инвестиционната инициатива за изграждане на инфраструктура за бърз интернет в селски райони. Заложеният срок на изпълнение е до края на 2013 година, а средствата за изграждането на мрежите – 40 млн. лв., трябва да дойдат от оперативна програма „Регионално развитие”. След реализирането на проекта ще бъде преодоляна изолацията на жителите на отдалечени селища от цифровата икономика, се надяват от ведомството.

Интеграцията на Националната електронна съобщителна мрежа ще бъде финансирана със 6,7 млн. лв. средства от националния бюджет. МТИТС се надяват оптимизирането на мрежовото оборудване и оптичната свързаност да намалят значително държавните разходи за поддръжка.

Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Уау, колко покъртително глупава статия... значи дсл-а с доста под 1 мбит се води "широколентов", а моя нет с ефективно 40 мбита какво, за dial-up ли го считат???Причината да има 16% "широколентов" достъп е че 84% от хората имат ПО-БЪРЗ достъп! Страхотна идея е да изхарчим 4 млрд за да намалим скоростта, съвсем в тон на текущото правителство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
Направо да умреш да се смееш. Ами да инвестират 4 милиарда тогава да ми сменят ПОН -а с ДСЛ.....ама да не забравят да ми обяснят какво значи широколентов достъп преди това!!! Това сивата икономика съчетана с неграмотност гледай какво прави със статистиката. Проблем с нета няма, има проблем с електронното правителство и той се състои в това че няма такова, и ако това е на път да се промени остава да се реши проблема и с таксата за електронен подпис щото докато ми е 50 и нагоре лева на година и ми трябва като частно лице 3 пъти в година не ми е на далавера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 12 години
Когато финансисти и икономисти се изказват по ИТ теми става голям батак. Моля не се тикайте където не ви е работата а си гледайте борсите. DSL достъпа отдавна не е задължетилен за висока скорост на интернет. Някои оператори прекарват собствени оптични трасета на базата на които ползват обикновени протоколи и дори PPPoE i PPTP. Да не говорим, че интернета в страната лети по високоскоеорсните трасета на на бившата НЕТЕРА и орбител които нямат нищо общо с БТК и техните оптични кръгове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
"бързото навлизане на българския пазар на LANмрежи и кабелни мрежи за разпространение на радио и телевизионни сигнали, предлагащи интернет достъп на високи скорости, е причина за сравнително слабо развитие на типичните технологии за широколентов достъп (хDSL). "НЕМАМ ДУМИ!Значи не броим ланките за широколентов достъп? То бива да изкривиш данните, за да откраднеш някой лев, ама тука са се оляли... Заради LAN мрежите в България широколентов е 99% от нета, а не 15% и сме в ТОП 10 по интернет скорост в света! . И сега ще гепим между 6,7 млн, та чак до 4 млрд, за да вкараме в правия път тези заблудени клиенти и да ги преместим на БТК, щото само тяхното е шириколентов достъп (xDSL)?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още