IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин иска да се превърне в "Wireless City"

Китайската столица иска да подтикне жителите си към по-голямо ползване на интернет, което обаче няма да бъде напълно анонимно

10:13 | 06.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ползването на интернет в Китай никога не е анонимно. С<em>нимка: Ройтерс</em></p>

Ползването на интернет в Китай никога не е анонимно. Снимка: Ройтерс

Китайската столица Пекин иска да подтикне жителите си към по-голямо ползване на интернет и за тази цел създава безплатни wireless точки (хотспотове), пише специализираното списание Computerworld.

От тази седмица такива места са налични в редица търговски обекта в района на Шиджиншан. Планира се след това да бъдат оборудвани и метростанциите. В седем района на града вече има безплатен WLAN-достъп на обществени места. 

Представители на града заявяват, че Пекин иска да стане известен в целия свят като "Wireless City". Услугата трябвало да бъде налична за всички граждани. 

Потребителите обаче трябва да се регистрират със своя мобилен телефон. След това получават парола, която дава възможност за тричасово сърфиране. По този начин обаче няма възможност потребителят да остане анонимен. Властите получават доста допълнителна информация - телефонен номер и местонахождение на потребителя. 

Ръководителят на проекта Мао Донджун твърди, че личните данни ще се третират поверително. В Китай подобни регистрации са често срещани - ползването на интернет в кафенетата е възможно само след представяне на валиден паспорт. Ако искате да ползване интернет в обект от веригата Starbucks, също имате нужда от регистрация.

Оператор на мрежата обаче няма да е самият град. Тя ще се поддържа от три оператора, собственост на държавата, които ще получават държавна субсидия. Безплатният достъп ще бъде гарантиран първоначално за три години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още