IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моловете в САЩ са следили клиентите си по смартфоните им

След намесата на сенатора на Ню Йорк Чарлз Шумър проследяването е временно преустановено

17:49 | 29.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Моловете в САЩ са следили клиентите си по смартфоните им

И докато американските молове отдавна проследяват как тълпите се движат от магазин на магазин, то сега за първи път за тази цел се използват мобилни телефони.

Получаването на такава информация обаче противоречи на правото на личен живот.

Компанията оператор на двата мола, в които е започнало такова проследяване, Forest City Commercial Management, твърди, че личните данни не се проследяват.

„Ние не проследяваме индивидуалните купувачи“, казва Стефани Шрайвър-Енгдал, вицепрезидент по дигитална стратегия за Forest City. „Системата проследява модели на движение. Ние можем да видим, подобно на мигриращите птици, къде отиват хората като цяло".

Редица потребители веднага са подали оплаквания и така успяват да привлекат вниманието на сенатора на Ню Йорк Чарлз Шумър. По думите му употребата на персоналните устройства на потребителите за проследяване би трябвало да се случва само и единствено при положение, че те са дали изричното си съгласие за това.

„Личните мобилни телефони за това са лични. Ако търговците искат да проверят чрез телефоните ни какво сме сложили в кошницата, нека бъдат добри да ни питат за разрешение“.

Сенаторът е подал сигнал до Федералната търговска комисия и до британските разработчици на технологията - Path Intelligence. Компанията заяви в официално съобщение, че временно преустановява тестовете на системата си на територията на САЩ и „предстои да се срещне със сенатора и неговия екипа, за да отговори на забележките му“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
Ogibogi
преди 12 години
Ходете в моловете, ходете...не знаете какво ви очаква там! Винаги има някаква опастност при струпване на много хора на едно място...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
запо4на се 4ипосването на хората сега целта е да ти се даде команда къде и в кои магазин да влзенеш и да купиш нешто без зна4ение дали ти трябва само и само да оставиш пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още