IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Motorola Mobility гласуваха за сделката с Google

Motorola очаква придобиването да приключи по-рано от предвиденото – до края на годината

14:44 | 18.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акционерите на Motorola Mobility са дали зелена светлина за придобиването на компанията от страна на онлайн концерна Google. На нарочно насрочено акционерно събрание около 99% от акционерите са гласували за сливането на двете фирми. Техните гласове правят 74% от всички емитирани акции на Motorola Mobility, предаде Ройтерс.

„Радваме се на силната подкрепа на акционерите ни, тъй като повече от 99% от тях гласуваха за транзакцията“, заяви главният изпълнителен директор на Motorola Mobility Санджай Джа.

Първоначално се очакваше придобиването да приключи до края на 2011 г. или началото на 2012 г. Въз основа на сроковете за документите, които са подадени до различните институции обаче можело да се предполага, че покупката ще бъде официално приключена още през тази година, твърдят от Motorola Mobility.

Закъснение в сроковете може да има заради жалба от страна на американската компания за мрежово оборудване Lemko. Тя обвинява Motorola в кражба на корпоративни тайни. Motorola е назначила инженер на Lemko, който е участвал в разработването на изходящия код за технология за определяне на местоположението на потребителите, която се използва и от Google Maps и Foursquare.

„Lemko трябва да се защити срещу кражбата на софтуера си“, заяви говорител на компанията. "Lemko ще защити правата върху интелектуалната си собственост по всички възможни правни начини, за да предотврати нерегламентираната продажба на Motorola, което ще доведе до неправомерен достъп на Google до изходящия ни код".

Както пише Chicago Tribune, жалбата е част от продължителен съдебен спор между двете фирми. Преди това Motorola подаде иск срещу Lemko, също за кражба на корпоративна информация. Същият служител, след преминаването му в Motorola, е продължавал тайно да работи и за Lemko и да издава ценна информация за Motorola, твърди производителят на телефони.

През август Google обяви, че ще придобие Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара. С покупката гигантът в търсенето получава и достъп до 17 000 патента, както и 7500 заявки за патенти.

Очаква се скоро с решение да излезе и регулаторната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още