IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След рекордна година Infineon очаква спад в продажбите

Продължаващата конюнктурна криза застрашава приходите на баварското предприятие

10:20 | 17.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Класическата чип индустрия страда от колебливата конюнктура. Снимка: Infineon</p>

Класическата чип индустрия страда от колебливата конюнктура. Снимка: Infineon

Технологичната компания Infineon Technologies приключва финансовата 2011 г. (до 30-и септември) с 21%-ов ръст на приходите на годишна база. Приходите са били в размер на 3,997 млрд. евро при марж от 19,7%, като и двете стойности са рекордни за компанията.

Печалбата на компанията за фискалната година е в размер на 1,119 млрд. евро, след 660 млн. евро, реализирани през предходната. В тази сума обаче са включени и еднократните приходи от продажбата на мобилното подразделение на Intel.

За последното тримесечие печалбата на акция е била  0,12 евро, което представлява спад с 29% на годишна база.

Infineon е налял 308 млн. евро на капиталовите пазари. От тази сума 109 млн. евро са били изплатени като дивиденти. От началото на годината обаче акциите на компанията поевтиняват с 10%, което дава на Infineon пазарна капитализация от 6,8 млрд. евро.

През последното четвърто тримесечие приходите са стагнирали до 1,04 млрд. евро, което Infineon обяснява с „покачващата се икономическа несигурност заради европейската финансова криза“. 

Според доклада обаче продължаващата конюнктурна криза застрашава приходите на баварското предприятие. За следващата година компанията очаква загуба на приходи и спадащи маржове. „Ние не сме имунизирани срещу колебанията на икономиката“, заявява председателят на Надзорния съвет Петер Бауер, цитиран от германския бизнес вестник Handelsblatt. В дългосрочен план обаче перспективите за растеж остават стабилни.

Подобно на конкурентите си Fairchild, Texas Instruments или ST Micro, и Infineon чувства отслабването на класическата чип индустрия. Чрез преместване на фокуса и върху съживяващата се автомобилна индустрия Бауер се опитва да направи компанията по-независима от силните колебания на индустрията на полупроводниците.

Така за следващата година концернът очаква спад на приходите от 5%. Оперативният марж ще се свие до 10-15%. Отговорно за това ще е ниското търсене на чипове за индустриалната техника.

За текущото тримесечие производителят на чиповете се изказва още по-песимистично, отколкото бе последната прогноза от октомври. Приходите ще спаднат с една десета на годишна база, а маржът ще бъде 13%.

Въпреки очакваното намаляване на постъпленията Infineon не планира свиване на инвестициите си. Както и през миналата година, концернът планира да вложи 887 млн. евро в бъдещи проекти. „Компанията е убедена в потенциала на ръст на целевите си пазари и благодарение на планираните инвестиции ще си осигури конкурентоспособност“, се казва в доклада.

Infineon не поясни дали ще изплати дивиденти. През миналата година концернът изплати дивидент от 10 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още