IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google опитва да настигне iTunes със своя Music Store

Песните ще струват между 0,99 и 1,29 долара, но компанията може да предлага и отстъпки

11:13 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Google опитва да настигне iTunes със своя Music Store

Google Inc. влиза на пазара на онлайн музика почти десетилетие след един от основните си конкуренти - Apple Inc., който е и най-големият продавач на песни в мрежата.

Услугата, която се очаква да бъде представена днес в Лос Анджелис, ще позволи на потребителите да съхраняват песни онлайн и да слушат музиката си на няколко устройства, заявяват запознати, цитирани от Bloomberg. Apple пусна своя iTunes през 2003 г. и направи популярно легалното теглене на музика от мрежата.

Новото предизвикателство на Google към Apple изостря съперничеството между двете компании, което вече избуя в борбата за потребители на смартфони и мобилна реклама. Гигантът в интернет търсенето е изправен и пред нарастващата конкуренция от страна на Amazon.com Inc., който подсили аналогичната си услуга, и от страна на Spotify Ltd., която е партньор на Facebook Inc.

„Те навлизат на този пазар сравнително късно, където вече има големи и наложили се играчи, казва Рей Валдес, анализатор в базирания в Сан Хосе Gartner. „Може да се каже, че пазарът е наситен“.

В момента Google предлага ограничено съхранение на изтеглени музикални файлове в Google Music и дава право на всеки потребител да съхрани до 20 GB без абонаментна такса.

И така, Google, собственик на най-голямата интернет търсачка, разширява дейността си в музикалната, телевизионната и филмовата индустрия, за да се насърчи продажбите на устройства, работещи с мобилната операционна система Android. Базираната в Маунтин Вю, Калифорния, компания, също така търси начин да накара потребителите на социалната мрежа Google + да споделят музика, твърдят запознати. Очаква се Google Music Store да бъде силно свързан със социалната мрежа на компанията. Говорителят Рандал Сарафа отказва коментар по темата пред Bloomberg.

В навечерието на дебюта Google постигна споразумение със Sony Corp., твърди запознат източник. Vivendi SA.  Universal Music Group и EMI Group Ltd. вече подписаха договори. Песните ще струват между 0,99 и 1,29 долара, но Google може да предлага и отстъпки.

Warner Music Group засега не е сключила споразумение с Google заради ценообразуване и неизяснени проблеми с пиратството.

Apple представи първоначално своето музикално устройство iPod през 2001 г., а през 2003 г. стартира и онлайн услугата си iTunes, предлагайки песните по 99 цента. Компанията, която се отличава с това, че сама прозвежда хардуера и софтуера си, спечели много от преминаването на потребителите от CD към онлайн музикалните услуги. iTunes на Apple работи на собствен за компанията хардуер, като iPod, iPhone и iPad tablet, но и на персонални компютри на други производители.

Последна актуализация: 15:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още