IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите на Dell в застой, компанията не е сигурна в изпълнението на прогнозите

Наводненията в Тайланд ще се отразят и на Dell, тъй като предизвикват дефицит на твърди дискове

09:18 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите на Dell в застой, компанията не е сигурна в изпълнението на прогнозите

Резултатите на американската технологична компания Dell за третото тримесечие се разминаха с очакванията на анализаторите. Освен това ръководството предупреди, че заложените годишни цели може и да не бъдат достигнати заради недостиг на твърди дискове, пише Ройтерс.

За третото тримесечие на годината Dell реализира приходи в размер на 15,36 млрд. долара, което съвпада с постигнатото през същия период на миналата година. Печалбата пък е в размер на 893 млн. долара, или 49 цента на акция, при 822 млн. долара, или 42 цента на акция преди година.

При изключването на някои еднократни ефекти печалбата на Dell е 54 цента на акция, което е над очакванията на анализаторите за 47 цента на акция. Прогнозите за приходите бяха за 15,65 млрд. долара.

Неясната икономическа ситуация и недостигът на твърди дискове, който е проблем на целия сектор, карат мениджмънта на компанията да очаква резултатите за фискалната 2012 година да бъдат в долния диапазон на заложените прогнози. Това означава, че се очаква ръст на приходите с между 1 и 5 на сто.

Към момента основна причина за безпокойство в технологичния сектор са наводненията в Тайланд. Заради тях ключови производители на твърди дискове са спрели производство, което заплашва представянето на множество компании.

Приходите на Dell от продажба на персонални компютри са спаднали с 6 на сто до 3,4 млрд. долара. С толкова са намалели и продажбите към частни клиенти. При публичните клиенти има спад от 2 на сто на годишна база до 4,2 млрд. долара.

През последните години пазарният дял на Dell се свива, като компанията вече загуби второто място сред най-големите производители на компютри. То бе заето от Lenovo, а лидер в класацията остава HP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още