IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски инженер разработи супер евтин таблет

Базираният на Android таблет се продава на цени от 145 лв.

17:24 | 15.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уфук Тезджан. Снимка: Izec Tablet</p>

Уфук Тезджан. Снимка: Izec Tablet

Турският инженер по електроника Уфук Тезджан е проектирал и разработил собствен таблет, базиран на операционната система Android.

Таблетът вече се предлага на пазара на цени от 180 турски лири (около 145 лв.).

31-годишният инженер, който досега е работил в отдел „Проучване и развитие“ във фабрика за климатична техника в турския средиземноморски град Хендек, проявил интерес към разработения от Apple теблет iPad. Той започнал своята разработка, след като разглобил един iPad, за да разучи устройството, пише турското издание Hurriyet.

Така решил да проектира и произведе таблет по собствен дизайн. Той асемблирал първия си таблет от различни по производство и вид части. След това получил заем от 500 хил. лири (около 403 хил. лв.) по линия на турска правителствена програма за подкрепа и развитие на малките и средните предприятия.

Така Тезджан имал възможност да започне серийно производство с капацитет от 700 бройки на месец. Той нарекъл продукта си Izec, за да наподобява името на Исак Нютон, от когото се вдъхновил, докато разработвал таблета.

В момента предприемачът очаква още един кредит от 1 млн. лири, за да развие производство си.

Новият таблет се предлага с размер на екрана от 7 и 10 инча. Техническите му характеристики включват GPS, безжичен интернет, 2 USB входа, 2 мегапикселова вградена камера, памет от 8 гигабайта и др.

По думите на изобретателя дънната платка за таблета се произвежда в Истанбул, кутията – в Сакария, дисплеят – в Южна Корея, батерията – в Китай, а монтажът се осъществява във фабрика в Адапазаръ в северозападна Турция.

Тезджан планира да продава таблета и на международния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още