IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Logitech: Приемникът Revue за Google TV беше „гигантска грешка“

Технологичната компания е загубила над 100 млн. долара от производството на устройството за цифрова телевизия заради лошия софтуер на Google

19:08 | 11.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Партньорството на Logitech с Google се е оказало провал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Партньорството на Logitech с Google се е оказало провал. Снимка: Ройтерс

Когато преди повече от една година Google представи своята интернет платформа за телевизия - Google TV, тя беше наричана „черешката на тортата“. Скоро обаче последваха и първите критики от клиенти заради ниско качество.

Един от първите производители, които поискаха да интегрират Google TV в устройствата си беше и Logitech. С помощта на струващия 250 долара приемник на цифрова телевизия (set-top box) - Revue, всеки телевизор с висока разделителна способност можеше да ползва Google TV.

Още през януари 2011 г. обаче Google TV попадна на страниците на вестниците с негативни заглавия. Тогава самият концерн призова своите хардуерни партньори да не представят устройства с Google TV на изложението за потребителска електроника CES 2011, което се проведе от 6 до 9 януари в Лас Вегас. Като причина беше назовано недостатъчно високото ниво на качеството, като компанията обеща скоро да издаде нова версия на софтуера.

В средата на годината обаче Logitech разкри, че Google TV е донесъл повече загуби, отколкото печалба за компанията, като броят на върнатите устройства надвишава този на продадените. Вследствие на това Джералд Куиндлен, президент и главен изпълнителен директор на Logitech, беше уволнен. По време на събитие в Лондон наследникът му Герино Де Лука е разкрил финансовите загуби с впечатляващи числа и ясни думи.

Според Де Лука устройството Revue, а с това и вграденият в него Google TV, е донесло на концерна загуба от над 100 млн. долара. Той нарече решението за предлагане на Google TV „грешка с гигантски размери“.

„Смятахме, че сме изобретили нарязания на филийки хляб и просто започнахме да го правим (Revue - бел. ред.)", казва Де Лука. „Решихме да произведем такова количество, каквото предполагахме, че ще можем да продадем преди Коледа. Това бе огромна грешка“.

Макар, че продължава да вярва в успеха на Google TV, мениджърът смята, че това няма да стане с тази версия на софтуера.

Сега Logitech просто ще разпродаде останалите складови количества и няма да произвежда нови. Първоначално Revue се предлагаше за 300 долара, но през август цената му беше намалена на едва 99 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още