IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google обещава правна помощ на партньорите си с Android

Ерик Шмид потвърждава, че Motorola ще продължи да оперира като отделна компания

13:30 | 10.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ерик Шмид по време на престоя си в Корея. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ерик Шмид по време на престоя си в Корея. Снимка: Ройтерс

Искът на HTC е първият случай, за който става ясно, че Google активно подкрепя свой партньори в съдебен спор. Преди това компанията се въздържаше да стори това, може би и от страх за директна конфронтация с Apple. Тази ситуация очевидно се промени, след като  Google обяви, че ще придобие Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара. Американският производител на мобилни телефони притежава обширно портфолио с патенти, с което Google планира своята бъдеща отбрана.

HTC не е единствената компания, която е изправена пред съда заради Android. Apple е завела искове и срещу Motorola Mobility и Samsung. През последните месеци пък Microsoft подписа редица споразумения за лицензи с ползватели на Android, сред които и HTC и Samsung, които ще плащат на софтуерния концерн за ползване на някои негови запазени права. Google и Oracle пък спорят затова, дали Android не нарушава правата на Oracle за Java.

Въпреки предложението за помощ Google не може да разчита на това, че патентите жалби срещу партньнорите му ще бъдат изтеглени. Това важи особено за Apple.

В единствената верифицирана биография на Стив Джобс, чиито автор е Уолтър Айсъксън, Джобс разказва, че е готов да обяви война на Android. Предвид на влиянието му върху Apple може да се предположи, че и сегашният топ мениджмънт ще продължи тази линия на поведение.

„Ако е необходимо, ще дам и последния си дъх, и последното пени от всички 40 млрд. долара, които Apple има, за да преустановя тази несправедливост“, казва Джобс на своя биограф. „Ще унищожа Android, защото е откраднат продукт. Готов съм да запаля и ядрена война.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
zian
преди 12 години
HTC e тайванска компания а не тайландска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още