IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ: Трябва да покажем кибер мощ

Пенсиониран американски генерал настоява за демонстрация на сила

16:14 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Привържениците на хакерската група Anonymous носят маски на&nbsp;Гай Фоукс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привържениците на хакерската група Anonymous носят маски на Гай Фоукс. Снимка: Ройтерс

САЩ трябва да са по-открити по въпроса с разработването на „кибер оръжия“ за нападения по вражески цели, твърди в интервю за Ройтерс ген. Джеймс Картрайт, който се пенсионира през август.

Според него Вашингон не трябва да се свени да покаже пред света възможностите си за виртуални атаки. „По този начин ще се постигне по-добра превенция на хакерските набези срещу нас“, убеден е генералът.

Картрайт счита, че не може едно оръжие да има възпиращ ефект, ако се пази в пълна тайна. „Ако не знаеш, че съществува, няма как да се уплашиш от него“, посочва пенсионираният военен.

Към момента американските власти официално пазят пълно мълчание по въпроса за създаване и ползване на оръжия за кибер нападения. Но има сериозни индикации, че Вашингтон разполага с подобно „въоръжение“ за отговор на непрекъснато нарастващите като брой и мащаб виртуални атаки от чужбина.

Картрайт е на мнение, че американското правителство трябва да отправи ясно послание към всички, които извършват кибер набези срещу цели в Съединените щати. „Наше право е да се защитаваме и ако се налагат превантивни удари – да ги извършим“, категоричен е генералът. Освен това той допълва, че кибер престъпниците трябва да бъдат преследвани докрай, дори и да ползват сървъри и компютърни мрежи от трети страни.

Коментарът на военния идва само дни, след като американското разузнаване излезе с доклад, определящ Китай и Русия като най-активните страни, използващи кибер шпионаж за кражба на американски търговски и технологични тайни.  

Конкретните причинители на атаките са били разкривани в редки случаи, пише още в документа. Установено било обаче, че „китайските хакери са най-активните и най-упоритите актьори в областта на икономическия шпионаж“.

Руските тайни служби на свой ред се опитвали редовно да се докопат до щатски икономически и технологични информации, за да усилят развитието и сигурността на страната си.

Още технологични новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още