IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Шмид: Siri е заплаха за Google

Мениджърът е назовал Apple и Facebook като конкуренти пред членовете на Федералната комисия по търговията, която разследва компанията му

21:19 | 07.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпълнителният председател на най-голямата онлайн търсачка Google Ерик Шмид смята, че  върховенството на компанията по отношение на онлайн търсенето не е така ярко изразено, както се предполага и конкуренцията е по-жестока от всякога.

Шмид дава конкретен пример, посочвайки Siri – софтуерното нововъведение на Apple, позволяващо изпълняването на гласови команди на потребителя от мобилните устройства.

Той направи изказването си пред Федералната комисия по търговията в американския сенат, където се е явил на изслушване. „Siri на Apple е значително развитие – гласово направлявана система, която отговаря на запитвания. Google има много силни конкуренти и понякога не предвиждаме конкурентните заплахи, които изникват чрез нови методи“, казва Шмид.



Сенаторите разследват Google за монопол и нарушаване на конкуренцията на пазара на интернет търсене. Те вече са чули от конкуренти на компанията, че Google не спазва правилата и манипулира резултатите от търсенето в ползва на свои услуги. Самата Google е публикувала подробните отговори, които Шмид е дал при изслушването му на 21-и септември.

Шмид е оттеглил други свои изказвания и е заявил, че „е напълно погрешно схващането, че Apple и Facebook не представляват конкуренция в областта на търсенето“, заяви той. „Потребителите искат отговори, що се отнася до онлайн търсенето, а социалното търсене стана сериозна конкуренция, защото помага да се намерят онлайн отговори“.

Според експерти именно в тази връзка от лидера в онлайн търсенето се опитват да изтъкнат засилващата се конкуренция в силно доходоносния бранш от страна на компании като Microsoft, Apple и Facebook.  В същото времеобаче търсачката продължава държи 2/3 от онлайн търсенията в САЩ и 4 на всеки 5 в Европа.

Apple представи Siri на 4-и октомври заедно с iPhone 4S. Гласовото управление носи името на компанията, която Apple придоби през април 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stanislavr
преди 12 години
И това гугле да не е ТКЗС - тоя председател на кооперацията ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още