IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиниха Китай и Русия в кибер шпионаж

Неочаквана стъпка: в доклад американското правителство обвинява Китай и Русия в кибер шпионаж над компании и институции

08:25 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ обвиниха Китай и Русия в кибер шпионаж

Американското правителство обвини Китай и Русия в хакерски атаки срещу многобройни институции в страната. Двете държави са опитали да измъкнат търговска, технологична и военна информация, се казва в публикуван от Вашингтон доклад
    
От 2009 г. са били атакувани ведомства, частни компании, университети и други учреждения, които са разполагали с голям обем чувствителна икономическа информация.

Конкретните причинители на атаките са били разкривани в редки случаи, пише още в документа. Установено било обаче, че „китайските хакери са най-активните и най-упоритите актьори в областта на икономическия шпионаж“.

Руските тайни служби на свой ред се опитвали редовно да се докопат до щатски икономически и технологични информации, за да усилят развитието и сигурността на страната си.

Публикуването на доклада от американското правителство е необичайна стъпка, защото САЩ третират всяка информация, която засяга чужда страна, като поверителна. Директорът на американската агенция Робърт Браянт е заявил, че публикуването цели да разбуди политиците и обществеността.

Публикуването на доклада може да има и вътрешнополитически причини: в сената и конгреса има все повече депутати, които обвиняват икономическата и паричната политика на Китай за високата безработица в САЩ и пледират за наказателни мита и искове от страна на Световната здравна организация.

Обвинението в икономически шпионаж ще им предостави добри аргументи да ускорят подобни стъпки и да увеличат натиска върху управлението на президента Барак Обама, който засега се въздържа по тази тема.

Китайското правителство, разбира се, отхвърли обвиненията. „Хакерските атаки по принцип са анонимни. Без да се проведе точно разследване за произхода на една атака да се правят изводи, е нито професионално, нито отговорно“, е заявил говорител на правителството в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още