IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия наистина блокира интернет

Американска компания потвърждава, че правителството на страната използва филтри, за да следи трафика

12:16 | 31.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестите срещу Асад се водят он и офлайн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите срещу Асад се водят он и офлайн. Снимка: Ройтерс

Междувременно проправителствените и антиправителствените активисти в Сирия  действат все по-активно в интернет, хаквайки и обезобразявайки интернет страници в опит да спечелят PR победа, пише в свой коментар AP. През септември неизвестни активистки групировки в интернет хакнаха поне 12 страници на сирийското правителство, заменяйки тяхното съдържание с интерактивни карти и бюлетин, подробно описващи зверствата, извършвани от силите за сигурност срещу протестиращите.

Режимът на Асад контролира строго традиционните медии в Сирия, като телевизията, радиото и вестниците. Държавните медии често пъти обвиняват за размириците инспириран от чужбина заговор и ислямски екстремисти.

Още от началото на въстанието по-рано през годината група проправителствено настроени хакери, известни като "Сирийска електронна армия" използваше интернет, за да напада опозиционни активисти и техните поддръжници, наводнявайки Facebook и други социални мрежи  с проправителствени послания от рода на "Аз обичам Башар" или с  други, често пъти заплашителни изявления. 

"Сирийската електронна армия" се опитва да се справи с дейността на известни активисти в Сирия, а последните данни говорят за това, че тя е повела кибернетична война срещу личности от страни, които се противопоставят на режима", каза Антъни Скинър от Maplecroft, британска компания за анализ на рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още