IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook ще строи огромен център за данни близо до полярния кръг в Швеция

Активността на стотици милиони потребители изисква огромна компютърна мощ. Първият сървър на компанията извън САЩ ще бъде в Швеция

18:24 | 27.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Томас Фурлонг представя проекта в Швеция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Томас Фурлонг представя проекта в Швеция. Снимка: Ройтерс

Най-голямата в света социална мрежа Facebook ще построи своя първи европейски сървърен център до полярния кръг в Швеция. Мястото не е случайно избрано – компанията ще използва студения климат, който да охлажда компютрите по естествен начин, съобщи Ройтерс.

Съоръжението ще бъде построено в близост до шведския град Лулея, който се намира на 100 километра на юг от полярния кръг.

„И за нас това беше сравнително голяма и сложна стъпка“, заяви ръководителят на проекта Томас Фурлонг при представянето на плановете в шведското крайбрежно градче.

С обща площ от 28 000 квадратни метра центърът ще е голям колкото единадесет зали за хокей на лед.

Данните, с които Facebook трябва да се пребори, бяха представени с нагледни примери. Всеки ден потребителите качват на сървърите на мрежата 100 млн. снимки. А повече от половината от всички потребители разглеждат поне веднъж на ден своя профил.

До този момент компанията има два подобни по големина сървърни центрове – в Орегон и Северна Каролина. Така се оказва, че съоръжението в Швеция ще е първият сървър на компанията извън САЩ.

Стойността на проекта на началния стадий на строителството трябва да възлезе на около 153 млн. долара. Общата стойност на проекта, включваща строителството на три сгради, може да достигне 770 млн. долара.

„Това е първата голяма инвестиция на Facebook извън САЩ. Искаме да привлечем тук компетентни кадри и финансиране от чужбина“, заяви пред медиите шведският министър на промишлеността Анни Лееф. За тази цел правителството на Швеция отпуска 100 млн. крони (11 млн. евро) за изграждане на сградите за сървърите. Трите халета ще бъдат пуснати в работен режим между края на 2012 г. и 2014 г. и в тях ще работят общо 30 до 50 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още