IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mайерхофер: Мобилтел обмисля участието си в обявените от КРС процедури*

1 трлн. мобилни устройства ще са свързани помежду си през 2013 г., заяви в рамките на Webit главният изпълнителен директор на оператора

15:45 | 27.10.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Андреас Майерхофер при представянето на новия бранд на компанията - Bob. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Андреас Майерхофер при представянето на новия бранд на компанията - Bob. Снимка: Investor.bg

Мобилтел все още обмисля участието си в обявените от КРС процедури, но не обявила решението си по въпроса. Компанията няма интерес към технологиии по стандарт WiMax.

Това заяви в разговор с Investor.bg в кулоарите на Webit 2011 Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на компанията.

„Като водещ оператор се стремим да увеличим своя честотен спектър и затова последните търгове, обявени от Комисията за регулиране на съобщения (КРС), са от интерес за нас и ще участваме в наддаването“, каза Майерхофер.

Правейки кратък преглед на телеком пазара през изминалите няколко години, Майерхофер отбеляза, че във фиксирания бизнес почти няма държавна регулация. „КРС е много активна в регулирането на мобилните комуникации, но доскоро не регулираше фиксираните. Така се получи парадоксалният факт бившият монополист БТК да държи над 95% от пазара“, каза Майерхофер. Притисната от европейските директиви, комисията принуди БТК да намали цените си, но така бяха загубени няколко години, каза още Майерхофер. 

По думите му следващата логична стъпка на КРС е да позволи на останалите оператори да вграждат кабелите си в шахтите на БТК на разумни цени, за да се намали хаосът с висящите над улиците кабели. 

Закупените преди повече от година два кабелни оператора „Мегалан“ и „Спектър Нет“ вече носят значителна част от приходите на мобилния оператор. „Благодарение на придобиванията държим 12% от пазара на интернет в страната и 30% от пазара в София, където сме лидер“, обясни още Майерхофер пред Investor.bg.

„Всяка година приходите от мобилен интернет и пакетни предложения растат с повече от 100%. В момента пакетните услуги допринасят с около 15% за всичките ни приходи“, каза още Майерхофер

„До 2013 г. според последните тенденции в дигиталната индустрия в света ще има 1 трлн. свързани помежду си мобилни устройства. До 4 години смарт устройствата ще завземат 47% от световния пазар на мобилни устройства“, заяви по-рано днес в рамките на Webit Congress 2011 Майерхофер.

По думите му през 2020 г. се очаква средностатистическият човек да поддържа онлайн между 200 и 300 контакта дневно, ползвайки различни устройства и канали.

Майерхофер подчерта, че бъдещето пред дигиталната индустрия са т. нар. „облачни“ услуги, технологиите от типа M2М - mashine to mashinе (комуникация между машините) и решенията за създаване на „умни градове“. Като част от услугите на „умните градове“ Майерхофер назова дистанционното отчитане за комуналните компании, SMS паркиране, което улеснява шофьорите и подобрява събираемостта от паркиране, свързаност на линейките на центровете за спешна помощ, дистанционно наблюдение на служебни автопаркове и на парка на железниците, което води до икономия на горива и др.

* По-късно от Мтел изпратиха уточнение до редакцията на Investor.bg, което публикуваме без намеса.

Мобилтел все още обмисля участието си в обявените от КРС процедури, но не обявила решението си по въпроса. Компанията няма интерес към технологиии по стандарт WiMax.

„Като водещ оператор се стремим да увеличим своя честотен спектър и затова последните търгове, обявени от Комисията за регулиране на съобщения (КРС), са от интерес за нас и ние в момента обмисляме участието си в наддаването“, това е казал г-н Майерхофер в разговор с репортер от Инвестор. В публикацията си от вчера репортерът е засилил категоричността на изявлението, дадено от изпълнителния директор на Мобилтел, с което е извел новина, която не отговаря точно на истината.

Коментирайки ситуацията на фиксирания пазар, г-н Майерхофер е подчертал незавидното положение на алтернативните оператори, което за съжаление в публикацията на Инвестор е отнесено към мобилните такива. Това подменя акцентът на неговия коментар тотално и го прави изключително нерелевантен на реалната ситуация. По думите му следващата логична стъпка на КРС е да позволи на алтернативните доставчици на интернет да вграждат кабелите си в шахтите на БТК на разумни цени, за да се намали хаосът с висящите над улиците кабели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Dobromir Manchev
преди 12 години
Шефът на МТел г-н Майерхофер е прав да иска държавна регулация на фиксирания трафик. Той може да си позволи такава забележка, защото закупи кабелните Мегалан и СпектърНет, а и мобилният интернет на неговата компания е най-бърз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
sonka.74
преди 12 години
Прав е шефът на Мтел, че бъдещето на дигиталните комуникации е в изграждането на т.нар."умни градове", които освен улесняване на живота на хората, предполагат и свързване на всички устройства и мрежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
по големи измамници от мобилните оператори няма закона за освобождаване от робството към тях без автоматично преподписване и само 3 такси неустойка мина на първо четене преди около 5 месеца мисля от тогава до сега и мъц ни стон което навява на мисли че някои чиновник може да прибира пари за да събира прах папката и да не се появява за гласуване... (такива мисли се появяват след като миналата година депутатите гласуваха едно а после се оказа че закона които е даден за печатане в държавен вестник е леко различен )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
На мен ми казаха че играта е друга, искаш да си прекратиш договора, може да го направиш 30 дни преди да изтече само ако си си платил всички сметки до дата, като обаче не са ти излезли фактурите до датата обаче не може да го направиш и договора се преподписва автоматично... клиент си на Ментел за още една или 2 години много е хитро и е достойно за мениджър на 2010пп Следващите дни ще пусна тема в инвестора и в още 50 бг форума как отиваш в Глобл подписваш договор за една година правят "случайна грешка" на договора в програмата която искаш и правят корекция с химикалка отгоре и в последствие се получава че си подписал договор за една година за първата програма и веднага са ти направили смяна на програма за тази която си искал което го е удължило с още една година... мои роднина в България е пострадал от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Проспаха много неща, а сега - давай да даваме. Дали си спомня, как оплескаха пейзажа миналата година , долу-горе, по това време? И не ми казвайте, че не бил знаел: В двата случая, нещата не се връзват: Билинг системите не са важни, затова, не му пука. Не са, не са, ама тъкмо прибирането на резултата от основната дейност им изгони над 80% от претеклите абонати.Искал да се справи по-добре, затова, половин година и горница, маса абонати не си получаваха сметките.И, като компенсация, някой Душко Добродушков /ама съвсем независим/ го награди с титлата "мениджър на 2010 год". ......СМЯХ ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още