IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia залага на бъдещето на Windows Phone

Представянето на новите модели смартфони и новата серия базови телефони бележат възкръсването на компанията, твърди главният изпълнителен директор Стивън Елъп

16:43 | 26.10.11 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп по време на представянето. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп по време на представянето. Снимка: Ройтерс

Финландският производител на мобилни телефони Nokia днес представи 2 нови модела смартфони, базирани на Windows Phone, новата операционна система на Microsoft Inc., съобщи ВВС.

Моделите Lumia 800 и Lumia 710 бележат началото на ответния удар на Nokia срещу iPhone на Apple Inc. и конкурентите, използващи софтуера Android на Google Inc.

Главният изпълнителен директор на компанията Стивън Елъп бе предупредил, че тя стои върху „горяща платформа“. Днес той обяви, че представянето бележи „възкръсването“ на Nokia.

Като необичаен се определя ходът на компанията да започне доставките на серията Lumia 800 почти веднага, като устройствата ще се появят по магазините във Франция, Германия, Италия, Великобритания, Испания и Холандия през ноември.

От компанията представиха също 4 нови базови телефона. Те са в ярка цветова гама и са предназначени за развиващите се икономики.

Според Елъп новите модели размиват границите между бъдещите телефони и смартфоните, довеждайки интернет „до следващия милиард потребители“.

Новата серия ще се нарича Asha и ясно определя целевия пазар на Nokia, тъй като означава „надежда“ на хинди.

Макар че телефоните ще бъдат относително евтини, те ще разполагат с тъчскрийн, 5-мегапикселова камера, ярки екрани, 32 гигабайта за музика и издържащи дълго батерии.

Маржът на печалба на пазара на базови телефони е малък, така че компанията ще се концентрира основно върху новите си смартфони. Доскоро тя бе най-големият производител на смартфони в света, но пазарният ѝ дял намалява бързо.

Един от първите ходове на Елъп, когато пое управлението на компанията преди малко повече от година, бе да зареже двете операционни системи на Nokia за телефони – уважаваната Symbian и MeeGo, базирана на Linux, за да влезе в съюз с Microsoft. Отсега Windows Phone 7.5, наричана и Mango, ще захранва всички смартфони на Nokia.

Главният изпълнителен директор призна, че Lumia 800 представлява развитие на дизайна на предходния модел N9, базиран на MeeGo. Моделът Lumia 710, представен в разнообразни цветови десени, е определян като „достъпен“.

Продуктовият мениджър Кевин Шийлс обяви, че новите модели ще разполагат с вградени камери с прецизните лещи на Carl Zeiss.

За да подразни конкурентите от Apple, Шийлс демонстрира как Windows Phone показва информация и ъпдейти директно на първия екран, без да се налага работа с приложенията.

За да изпъкне сред останалите производители на телефони с Windows като HTC, Samsung и LG, Nokia залага на спектър от услуги.

Ключови сред тях са включването на локално базирани услуги като Nokia Maps, софтуерът за навигация в реално време Nokia Drive и музикалната услуга Mix Radio, като Nokia Drive ще бъде безплатна. Тя няма да върви чрез приложение, а ще използва технологията HTML 5 и ще бъде ъпдейтвана с информация за трафика в реално време.

Компанията ще предлага на своите телефони и информация от спортния център на телевизия ESPN, като ще осигурява безплатен достъп до текстови и видеоновини.

Най-голямата новост обаче се очаква да бъде Nokia Pulse – услуга, която комбинира елементи от социални мрежи и местни услуги. Тя ще позволява на потребителите да обменят с приятели и роднини преживявания – от снимки до всякакви действия, свързани с навигационната услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Айде крайно време е, че отдавна чакам да си заменя старата нокия, която вече доста изоставаше от смартфоните с Андроид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още