IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се опълчва на критиките за интернет цензура

Пекин: Не може „свободата в интернет“ да е оправдание на другите държави да се месят във вътрешните ни работи

16:15 | 22.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Интернет кафе в Пекин.&nbsp;<em>Снимка: Pretamrai via Flickr&nbsp;</em></p>

Интернет кафе в Пекин. Снимка: Pretamrai via Flickr 

Интернет цензурата е в полза на обществото. Това мнение застъпва говорителката на китайското министерство на външните работи Дзианг Ю, цитирана от Ройтерс.

„Интернет мениджмънтът не само не е противозаконен, но и служи за защита на населението. С удоволствие работим с други държави и обменяме опит по отношение на развитието на интернет. Но не приемаме „свободата в интернет“ да бъде оправдание на другите държави да се месят в нашите вътрешни работи“, заявява Ю пред агенцията. 

Коментарът на китайските власти е по повод на писмо на американския представител в Световната търговска организация Майкъл Пънк до китайското правителство. Ройтерс цитира откъс от него, в който Пънк заявява, че уеб блокадата на китайците затруднява чуждите компании в конкуренцията им с китайските фирми.

С 450 млн. потребители Китай е най-големият пазар за уеб компаниите. И ще продължава да нараства. Но големите сайтове като Youtube или Facebook страдат от цензурата на властите, които се опитват да предпазят гражданите от нежелани писания. Това включва и всяко споменаване на студентските протести през 1989 г. на площад Тянанмън. Заради необходимостта от самоцензура Google се изтегли от Китай и премести офиса си в Хонконг.

Още през миналата година американски и китайски компании размениха остри контра мнения относно свободата в мрежата. Американският външен министър Хилъри Клинтън заяви след операция „Аврора“, която освен Google засегна и около 20 други американски фирми, както и профилите в услуги за електронна поща на китайски дисиденти, че „цензурата не бива да се приема от нито една компания, в нито една държава на света“. Китай пък отрече участие в скандала и заяви, че подобни изказвания заплашват добрите отношения между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още