IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia с по-ниска загуба за третото тримесечие от очакванията

Нетните продажби са намалели до 9 млрд. евро

16:41 | 20.10.11 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп. Снимка: Ройтерс

Производителят на мобилни телефони Nokia обяви нетна загуба от 151 млн. евро през третото тримесечие при печалба от 322 млн. евро за аналогичния период на 2010 г., съобщи ВВС. Анализатори обаче очакваха загубата да е доста по-висока -  до около 229 млн. евро. 

Нетните продажби са намалели с 13% до 9 млрд. евро.

През третото тримесечие компанията е продала с 38% по-малко мобилни устройства на годишна база или 16,8 млн. броя.

Nokia, дълги години неизменно лидер в сектора на мобилните телефони, изпада все повече под натиск. С навлизането на пазара на смартфоните конкрентите като Apple със своя iPhone и производителите на телефони, използващи операционната система Android на Google Inc., изземват пазарни дялове за сметка на финландците. Сега обаче компанията иска да навакса част от изоставането, ползвайки операционната система на Microsoft Windows Phone, освен собствената си разработка Symbian.

„Окуражен съм от напредъка ни по първия опит на Nokia с Windows Phone“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Стивън Елъп. „Гледаме напред, за да доведем опита до потребителите в определени държави в рамките на настоящото тримесечие“, добави той.

По-рано през годината компанията обяви, че ще съкрати хиляди работни места като част от програмата за намаляване на разходите с 1 млрд. евро. Концернът ще закрие и завода си в румънския град Клуж. При това само три години след като, придружени от масови протести на синдикати и политици компанията премести завода си от германския Бохум в Клуж. Тогава компанията обоснова решението си с много по-ниските производствени разходи. Причината за закриването на завода в Румъния днес е точно обратната – твърде високи разходи.

В Румъния досега Nokia произвеждаше предимно прости модели телефони от ниския ценови сегмент за развиващите се страни. В бъдеще финландците ще произвеждат тези модели в Азия, от където и без това е голяма част от компонентите.

Nokia обаче трябва да промени и други неща в стратегията си, освен да намали своите разходи. На важния германски пазар компанията продължава да губи пазарни дялове, дори по-бързо от други региони в света и там в момента е на 4-о място сред производителите на мобилни телефони. Според изследване на американската компания за пазарни изследвания Strategy Analytics през второто тримесечие в глобален план Nokia е сдала лидерското място в сферата на смартфоните на Apple и дори вече е на трето място, изпреварена и от Samsung.

От началото на годината до сега акциите на компанията са загубили 41% от стойността си, а откакто бе представен първият iPhone спадът е още по-голям – 90%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още