IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европа пуска своя GPS система

С Galileo Старият континент ще се опита да отнеме доминацията на американците в сферата на сателитната навигация

10:55 | 20.10.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Единият от общо 30-те сателита, които Европа ще позиционира в Космоса. С<em>нимка: Ройтерс</em></p>

Единият от общо 30-те сателита, които Европа ще позиционира в Космоса. Снимка: Ройтерс

Като начало обаче ще стартират три услуги – освен безплатната услуга за навигация ще има услуга за търсене и спасяване и кодирана услуга за суверенни задачи за сигурност. За тази цел обаче в Космоса трябва да са поне 18 от общо 30-те сателита, което според сегашните планове ще се случи през 2014 г. Така Galileo ще отчете закъснение от цели шест години след датата, на която фактически трябваше да е стартирал.

Предвид това закъснение не е изненада, че Европа е последна в лигата на космическите нации със собствена навигационна система. Освен GPS, отдавна налична е и руската система ГЛОНАСС. А Китай вече има десетина сателита в космоса – сърцевината на навигационната му система „Beidou“ (компас), която снабдява азиатската част със съответните данни.

Ако всичко протече по план, през август 2012 г. следващите два компонента на Galileo ще достигнат орбита. Тогава ще стане възможна и първата подредба в Космоса – за това са нужни поне 4 сателита. За последващото развитие на системата са нужни по-прецизни определяния за позицията.

Такава точност си има и своята цена. Вместо предварително планираните 3,4 млрд. евро според последните изчисления на Европейската комисия изграждането на Galileo ще струва общо 4,8 млрд. евро. Разходите за поддръжка не са включени. До 2020 г. те вероятно ще бъдат по 1 млрд. евро на година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
ДА ДА предходната GPS си свърши работата. То не бяха ограничения до 2001 +- 130 метра. След това махнаха тази грешка и всички я ползваме коректно. НО защо Америка не подмени съществуващата тя е генерирала голяма печалба??? Е решили са да разнообразят с GPS от Европа този път Владетелите на света... не вярвам да са ротшил, сорс и др. известни май са много добре скрити. Системата е скапана и всеки момент ще повърне, много и е кофти :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
black_dragon
преди 12 години
23 000 километра???Уау, бая далече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 12 години
Благодаря, коригирано е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
"ще бъдат изпратени в Космоса на борСа на руска ракета Союз от космодрума Куру ..."Борса и в космоса ли отворихте... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още