IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с най-голям ръст на електронните разплащания в Европа

Страната е сред лидерите по приемане на новите технологии в областта на безкешовото разплащане, сочат данни на Visa Europe

16:28 | 18.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Така изглеждат мобилните разплащания от човек на човек. <em>Илюстрация: Visa Europe</em></p>

Така изглеждат мобилните разплащания от човек на човек. Илюстрация: Visa Europe

Първоначално тази услуга ще бъде достъпна само на английски език посредством приложение за операционната система Android и ще позволява трансфер на средства само в една валута (евро) на картите Visa и VPAY, които са издадени в Европа. Поддръжката на други операционни системи, валути и плащания в страни извън Европа ще бъде осигурена в следващите няколко месеца. Айлиф очаква в България тази възможност да е налична до 2-3 месеца, като в момента компанията води преговори за въвеждане на технологията с българските банки. 

До 2013 г. 15% от всички електронни плащания ще се извършват през мобилен телефон

Известията на Visa са услуга, която известява регистрираните за нея картодържатели на Visa в реално време, когато тяхната карта е използвана за извършването на покупка или изтегляне на пари в брой. Тя използва платежната мрежа на Visa Europe, за да обработва информацията.

„Начинът, по който плащаме, се променя. Това се дължи на бързото развитие на новите технологии и растящата нужда на потребителите от по-гъвкави решения за разплащания. Все по-често ще плащаме със смартфоните си. Вече наблюдаваме ранното възприемане на мобилните разплащания“, заяви Айлиф. Според него през следващите няколко месеца ще видим масовото навлизане на NFC технологии, усъвършенствани услуги за лоялност и електронна търговия, и в крайна сметка пускането на нов дигитален портфейл“. 

Само през 2010 г. над 400 частни фирми в света са инвестирали повече от общо 1,1 млрд. евро в развитието на технологии за електронни разплащания, а до 2013 г. 15% от всички електронни плащания ще се извършват през мобилен телефон, според консултантската компания Capgemini.

Айлиф цитира и проучване на McKinsey, според което разплащанията в кеш струват на всеки европеец по 200 евро на година. „Това са скрити разходи за потребителите, свързани с управлението на теглене на пари, самото печатане на банкноти и др. Но тези разходи се поемат от потребителите, защото са включени в цените на продуктите и услугите“, каза още мениджърът.

Според изследване на Moody's, извършено в периода 2003-2008 г., електронните плащания са добавили 0,2% към ръста на брутния вътрешен продукт на година. За всеки ръст от 10% на мобилните плащания се получават по 2,4% ръст на БВП. Подобно проучване по поръчка на Европейската комисия в момента прави и Visa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още