IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo измести Dell от второто място на PC пазара

Най-тежко ще става положението за производителите на компютри в САЩ, където конкуренцията от страна на таблети и смартфони е жестока

16:06 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Все по-малко хора купуват компютри.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Все по-малко хора купуват компютри. Снимка: Ройтерс

Очаквано продажбите на персонални компютри постепенно намаляват, според центъра за изследвания Gartner, цитиран от AFP. Изследване за последното тримесечие показва, че интересът пада с бавни, но сигурни темпове.

91,8 милиона компютри са били доставени за миналите три месеца, което все пак е увеличение с 3,2 милиона в сравнение със същия период на миналата година, но пък е далеч под предварителните прогнози.

„Пазарът на персонални компютри продължава да отслабва”, коментира анализаторът Микако Китагава. И според него това е тенденция, която ще продължи и ще се засилва с инвазията на таблетите и смартфоните, превърнали се в приоритетни покупки на потребителите. 



Към настоящия момент Hewlett Packard е най-големият производител на персонални компютри в света с дял от 17,7% и 16,2 млн. продадени устройства, но базираната в Китай компания Lenovo напредва бързо и с 13,5% пазарен дял и ръст на продажбите от 25,2% вече изпреварва Dell за втората позиция. Голяма част от компютрите си китайската компания асемблира съвместно с японската NEC, пише Gartner. Dell е на трето място с пазарен дял от 11,6%. 

Acer отново трябваше да поеме най-големия спад. Продажбите на тайванците се стопяват с 23,2% до 9,7 млн. броя устройства. Пазарният дял спада с 3,6 пункта до 10,6%. Продажбите на Asus се повишават с 18,5% до 5,7 млн., което им отрежда дял от 6,2%.

Специалисти коментират, че най-тежко ще става положението за производителите на персонални компютри в САЩ, където конкуренцията от страна на таблети и смартфони е наистина жестока. А с наближаването на празничния сезон ще стане още по-сериозна. 

Още технологични новини - в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още