IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфоните проправят пътя на 4G преноса на данни

Анализаторите са на мнение, че технологията LTE ще бъде водеща при налагането на четвъртото поколение телекомуникационна мрежа

11:47 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	До 2016 година потребителите на високоскоростен мобилен интернет ще достигнат 5 милиарда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

До 2016 година потребителите на високоскоростен мобилен интернет ще достигнат 5 милиарда. Снимка: Ройтерс

Основанията за евентуален успех на LTE са поне две: по-добра скорост - до 150 Mbit/s при сваляне и 50 Mbit/s при качване на съдържание, но също така и еволюционният характер на технологията, който я прави по-приемлива за инсталиране от страна на телекомите. Според последните световни прогнози, до 2016 година потребителите на високоскоростен мобилен интернет ще достигнат 5 милиарда.

До този момент преди всичко смартфони с операционната система Android поддържат 4G. Наскоро Microsoft представи телефони с Windows Phone с възможност за LTE, но не стана ясно кога те ще бъдат пуснати в продажба. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви през април, че устройствата с 4G не са приоритет за компанията. Като причина за това той изтъкна високия разход на енергия и други „компромиси в дизайна“, които Apple не иска да допуска.

През август М-Тел получи лиценз за тестване на LTE мрежа и в момента в пет от големите градове – София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе се използва най-бързата скорост за мобилен интернет – до 42 мегабита.

Според Globul обаче за момента инвестицията в LTE в България не е икономически обоснована, тъй като съществуващите HSPA/HSPA+ мрежи все още притежават неизползван капацитет, при това на фона на сравнително ниско проникване на услугите за мобилен интернет в сравнение с други страни от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още