IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Sony отново стана жертва на хакери

Засегната е Playstation Network за конзолните игри, както и развлекателните услуги

09:48 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Sony отново стана жертва на хакерска атака. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Sony отново стана жертва на хакерска атака. Снимка: Ройтерс

Японският технологичен концерн Sony отново стана цел на хакерска атака. Нападателите са опитали на широк фронт да влязат в акаунтите на потребителите на повечето онлайн услуги на Sony, заявява самата компания, цитирана от Ройтерс.

Хакерите са успели да откраднат данни за около 93 000 потребители, чиито акаунти обаче концернът затворил преждевременно. Информацията за кредитни карти не била в опасност.

През април неизвестни засега хакери успяха да си осигурят достъп до данните на повече от 100 млн. клиента на онлайн услугите на компанията. 

Новата атака се е състояла между 7-и и 10-и октомври и касае Playstation Network (PSN) за конзолни игри и развлекателните услуги Sony Entertainment Network и Sony Online Entertainment. По първоначални данни е било употребено голямо количество данни за пароли, които обаче са откраднати от друго място, обяснява концернът. Много хора ползват една и съща информация за различни сайтове и онлайн услуги. Това е опасно, защото в случай на кражба от един сайт в опасност са акаунтите и в останалите.

Хакерските атаки от пролетта разтърсиха Sony. След първия огромен пробив въпреки всички усилия на концерна за няколко седмици анонимни нападатели успяваха постоянно да проникват в сайтове и мрежи на концерна. Информация за кредитните карти на милиони клиенти може да е в опасност, въпреки че засега няма известен случай за злоупотреба с такива данни.

За Sony това се оказа скъп урок. Концернът трябваше да изключи няколко услуги, сред които Playstation Network, и да актуализира из основи структурата на сигурността.

SonyGate ще струва на компанията около 1,24 млрд. долара, изчисли междувременно Нобуо Курахаши, анализатор в инвестиционната компания Mizuho Investors Securities. „Може да отнеме месеци, докато бъдат отстранени всички проблеми в сигурността“, е казал Курахаши, цитиран от Wall Street Journal. „А как в дългосрочен план ще бъде засегнато удовлетворението на клиентите от онлайн услугите не може да бъде изчислено“, казва още експертът. 

През септември пък концернът успя да привлече в редиците си бивш високопоставен служител в Пентагона и го назначи за началник на IT-сигурността.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още