IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook започва офанзива за iPad

Ново приложение прави ползването на социалната мрежа от таблета на Apple по-лесно

12:27 | 11.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ново приложение за iPad позволява по-лесно ползване на Facebook.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Ново приложение за iPad позволява по-лесно ползване на Facebook. Снимка: Ройтерс

От всички тези нововъведения най-голяма полза ще извлече преди всичко Zynga, специализираната в създаването на игри за Facebook фирма от Сан Франциско, която стана известна с играта Farmville и за последната финансова година се похвали с приходи от около 600 млн. долара. Клиентите на Zynga може да придобиват дигитални блага за своите игри и за тази цел плащат кредити на Facebook. 30% от цената им са за социалната мрежа. През последното тримесечие Zynga отчете срив на печалбата и се принуди да отложи своя борсов дебют.

Приложението на Facebook за iPad е било готово още през май, но не беше публикувано, става ясно от изявление на самия разработчик Джеф Веркойен. Това е била и една от причините той да напусне компанията и да се присъедини към конкурента Google, обяви Веркойен в блога си. 

Около 350 млн. потребители на Facebook влизат в мрежата чрез мобилни устройства

Отговорни за постоянните закъснения на подобни приложения според информация на запознати източници са постоянните преговори между Facebook и Apple. Така например, преди да бъде обявена музикалната услуга Ping на Apple, имаше спекулации, че Facebook със своите 800 млн. потребители ще бъде привлечен за най-важен партньор. След това обаче презентацията на Ping премина без Facebook.

Тогава Wall Street Journal цитира бившия главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, според когото Facebook е имал „твърде нереални и завишени изисквания“. Затова и в бъдещата операционна система iOS 5 за iPad и iPhone бе интегрирана платформата за микроблогинг Twitter, но не и мрежата на Марк Зукъргърг.

В навечерието на планирания за 2012 г. борсов дебют Facebook търси нови начини за разширяване на бизнес модела си, който в момента включва рекламни приходи и такси от продажбите на виртуални блага. От своя страна Apple, подобно на Google, трябва спешно да измисли начин, по който да влезе в света на социалните медии. В iOS 5 освен интеграцията с Twitter е предвидено и включването на услуга за текстови новини, подобна на Blackberry Messenger. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
edge404
преди 12 години
Премест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още