IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

27% от домакинствата в ЕС говорят само по мобилен телефон

Лидери в тази класация са Чехия и Финландия, където осем на всеки десет домакинства нямат фиксирана телефонна линия

18:12 | 10.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Все повече европейци ползват само мобилен телефон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все повече европейци ползват само мобилен телефон. Снимка: Ройтерс

Все повече домакинства в Европейския съюз (ЕС) се отказват от фиксирана телефонна линия. 27% от тях комуникират само по мобилни линии, показва статистика на Евростат от началото на 2011 г. Четири години по-рано този дял е бил 24%, предаде Ройтерс. 

Лидери в това отношение в Европа са Чехия и Финландия. Там в 81%, съответно в 78% от домакинствата се използват само мобилни телефони. Преди четири години делът им е бил съответно 64% и респективно 61%.

„Мобилният телефон вече е най-широко разпространената форма на телефония в ЕС“, казва председателят на германския съюз на IT индустрията Bitkom Рене Шустер. Особено висок бил делът на домакинствата само с мобилни телефони в Централна и Източна Европа, което се дължало на сравнително слабоизградената фиксирана мрежа. „Тъй като освен това трансферът на данни през мобилни технологии става по-бърз благодарение на мрежите за 4G технологии WiMAX и LTЕ, все повече млади интернет потребители залагат на мобилна връзка“.

Германия изостава в тази своеобразна класация. Само 12% от домакинствата телефонират само по мобилните си телефони и така федералната република се нарежда в долната част на ранглистата. Причината за това е не само добре изградената мрежа, но и свързването на телефонните постове с бърза интернет връзка чрез DSL. Телефон и интернет, а напоследък и кабелна телевизия, се предлагат често на изгодна цена в пакет.

Според изследване на Bitkom 61 млн. германци говорят по мобилни телефони, което прави 87% от германците над 14 години. Над три четвърти от германците над 65 години (72%) разполагат с мобилен номер, преди година техният дял е бил 61%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
bbzz24
преди 12 години
май автора се мъчи да намери под вола теле с погрешни заключения.просто в много ЕС държави за 30 евро човек получава домашен телефон, интернет и телевизия от 1 доставчик, отделно минутите към стационарни телефони са или безплатни или на символични цени (1 евро цент) и това води до реалното използване на стационарни телефони. затова и в германия, франция, италия, холандия хората не ползват само мобилни телефони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Xman1
преди 12 години
Дам......... а тук в България се опитват все още да пробутват стационарни телефони. В Германия толкова много хора имат стационарни телефони, защото са по един и същи кабел с Интернет-а. Само не разбирам защо в статията мобилния интернет го фърлиха при мобилните телефони. Докато разлика между стационарен и мобилен телефон няма, дори при мобилния телефон сметките са по ниски. При Интернета изобщо не е така, цената на мобилния Интернет е такава, че човек може 5 оптични линии да си прекара за парите които ще плати за трафик........ освен това да не говорим за космическия пинг, от над 300 наносекунди. Мобилния интернет за момента е изгоден само и единствено за лека дейност. Проверка на новините да речем, през мобилния телефон. За сериозна работа си трябва стационарен Интернет.На кабелната телевизия изобщо не мога да и разбера смисъла......... аз от няколко години не ползвам такава, всички филми ги има в Интернет. А стационарен телефон не ползвам от 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
deando
преди 12 години
Ами в България смешниците от ВИВАТЕЛ ВМЕСТО ДА НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ СИГУРНО СЛЕД ГОДИНА НЯМА ДА ИМА И ЕДИН ДОМАШЕН ТЕЛЕФОН:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още