IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Asus, Dell и HP може да пускат ултрабуци в началото на 2012 г.

Според Digitimes моделите на Asus ще бъдат на цена под 600 долара заради по-евтини компоненти

10:36 | 07.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Acer дебютира на IFA в Берлин с Aspire S3 &ndash; най-тънкият засега ултрабук. <em>Снимка: Acer</em></p>

Acer дебютира на IFA в Берлин с Aspire S3 – най-тънкият засега ултрабук. Снимка: Acer

Ултрабуците са новият проект на Intel - тънки и леки ноутбуци, способни да работят дълго време на батерия в стила на Macbook Air. Производителят на чипове Intel обяви концепцията ултрабук с обещание за цени под 1000 долара, защото това е условие новите ноутбуци да са конкурентоспособни на MacBook Air на Apple. В средата на август Intel създаде и специален фонд на стойност 300 млн. долара, с който ще се финансират стартиращи компании в сферата на ултрабуците. Засега обаче почти няма подобни леки и тънки устройства, а малкото изкарани на пазара струват значително повече от обявената от Intel граница от 1000 долара.

Според неофициална информация Intel бърза да наложи ултрабуците, тъй като имал ултиматум от Apple да намали рязко енергийната консумация на своите процесори. В противен случай технологичната компания щяла да премине към използване на чипове с ARM архитектура.

Заради риска от загуба на един от най-големите си клиенти на процесори – Apple, Intel иска да наложи сходна на MacBook Air концепция за тънки и леки ноутбуци сред производителите на компютри. Така Intel ще успее да си гарантира водещо място в перспективния сегмент, дори и при евентуална загуба на партньор като Apple.

Първите ултрабуци ще излязат на пазара още тази година от производителите Acer, Lenovo и Toshiba. Те са задвижвани от процесори от новата генерация Sandy-Bridge. През първото полугодие на 2012 г. ще се появят устройства и с процесори от типа Ivy Bridge, които ще гарантират по-дълъг живот на батерията и по-добри графики.

Конкурентът на Intel - AMD, не смята, че ултрабуците имат блестящо бъдеще. Той смята за по-успешна собствената си стратегия да предоставя различни чипове за изгодни свръхтънки мултимедийни устройства, пише блогът Xbitlabs. Apple доминира пазара със своя Macbook Air, а ултрабуците няма да могат да пробият нито с качество, нито с цена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още