IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия пуска от утре в продажба 35-доларов таблет

Страната се опитва да догони поне Бразилия, Русия и Китай в технологичен аспект, но все още едва 5% от индийците имат достъп до интернет

12:50 | 05.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center;">
	Някои индийски деца получиха евтин компютър по проекта &bdquo;One Laptop Per Child&ldquo;.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Някои индийски деца получиха евтин компютър по проекта „One Laptop Per Child“. Снимка: Ройтерс

Пълните спецификации на таблета не бяха обявени предварително, но според медийни спекулации дисплеят ще е с дължина 5, 7 или 9 инча. Таблетът ще разполага с интернет браузър, мултимедиен плеър, офис пакет и PDF четец, ще има възможност за провеждане на видеоконферентни обаждания и ще може да се управлява дистанционно.

Разработването на евтиния таблет отне на Индия две години. С пускането му страната се опитва да последва останалите страни от BRIC (Бразилия, Русия и Китай) в целта, която си е поставили – да накара населението си от 1,2 млрд. души да се свърже с технологиите, се казва в доклад на анализаторската компания Maplecroft.

Според по-ранните планове, 35-доларовият таблет всъщност е трябвало да бъде лаптоп. Но през трите години, в които е протичал процесът по разработването, идеята очевидно е претърпяла промяна.

Броят на ползващите интернет индийци нарасна 15-кратно между 2000 и 2010 г. Все още обаче едва 5% от населението на страната имат достъп до интернет. За сравнение – достъп до глобалната мрежа имат 40% от китайците.

Около 19 млн. души в Индия стават абонати на мобилни оператори всеки месец, което прави Индия най-бързо разрастващият се пазар в света, но повечето са от по-богатия сегмент от населението в градовете.

Новината за евтин индийски лаптоп се появи за първи път през 2007 г., когато визираната цена беше 10 долара. Целта на проекта тогава беше разработването на евтин преносим компютър за образователните нужди на населението. Година по-късно медиите писаха, че е имало печатна грешка в новините и цената е 100 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още