IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британското правителство инвестира в 99% мобилно покритие

Покритието 3G мрежи на Острова е едва 75%, за подобряването им ще бъдат вложени 174 млн. евро

09:45 | 05.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В някои части на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия мобилното покритие не е добро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В някои части на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия мобилното покритие не е добро. Снимка: Ройтерс

Британското правителство превърна 99%-ното покритие с мобилната мрежа в политическа цел. Квотата се отнася за покритието на населението, а не територията, а инвестицията ще е в размер на 150 млн. лири (174 млн. евро), пише ZDNet.

Според финансовия министър Джордж Осбърн е необходимо да се предостави покритие с мобилни услуги на още 6 млн. британци, за да се постигне целта. Освен това той обяви и мащабни инвестиции в IT-инфраструктурата и изследване на суперпроводниковия наноматериал графен.

„Покритието на 5-10% от крайните потребители и бизнес абонатите ще бъде значително подобрено. Те живеят в части на Великобритания, където мрежата не е достатъчно силна или въобще липсва. Работата ще започне през 2012 г.“, се казва в прессъобщение на финансовото министерство. Изграждането на клетките ще протече в сътрудничество с общините, а особено изостанали в това отношение са някои части в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Преди няколко седмици независима проверка, спонсорирана от BBC, показа, че 3G покритието във Великобритания не е толкова добро, колкото се опитват да го изкарат мобилните оператори. 

В специалното социологическо проучване тогава участваха 44 хиляди участници, които ползват мобилен телефон на Острова, а целта е била да се установи доколко са основателни твърденията на операторите, че 3G покритието обхваща 90% от територията на страната.

За участие в изследването потребителите е трябвало просто да изтеглят и инсталират едно Android приложение, специално създадено за целта. Останалата част се е изпълнявала автоматично. Събрани са били данни за 1,7 милиона потребителски часа и 42 млн. различни мобилни клетки във Великобритания, а резултатите показали, че покритието на 3G мрежи е едва 75%, припомня Fierce Wireless.

За IT-инфраструктура са предвидени още 145 млн. паунда (168 млн. евро). Осбърн се надява с тези инвестиции да бъде насърчено доверието в икономиката на някои райони и в резултат да се постигне по-висок ръст. Субсидиите за изследване и разработка на графен ще са в размер на 50 млн. паунда (68 млн. евро).

Графенът е съставен от един или няколко слоя въглеродни атоми и притежава изключителни качества. Проводимостта му е пет пъти по-висока от тази на медта, а здравината му над 50 пъти по-висока от тази на стоманата. Този материал е перфектен заместител на медта и е най-добрият топлопроводящ материал, познат до момента - при плътност, четири пъти по-малка от тази на медта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още