IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски футбол ще може да се гледа не само по Sky

Решение на Европейския съд в Люксембург обърна с главата надолу пазара на платените тв-канали. Акциите на канала Sky Deutschland се сринаха с 10%

18:37 | 04.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Липсата на защита върху доставчика на сигнала може да доведе до подбиване на цените на Sky. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Липсата на защита върху доставчика на сигнала може да доведе до подбиване на цените на Sky. Снимка: Ройтерс

Всички фенове на футбола в Европейския съюз (ЕС) вече ще имат възможност да гледат мачовете от английската Висша лига срещу по-ниско заплащане, ако успеят да си намерят по-евтин доставчик на картина. В свое решение от днес Европейският съд в Люксембург обяви, че лигата не може да ограничава частните лица при избора им на доставчик на продукта "английски футбол" по телевизията, предаде Ройтерс.

Правата за излъчването на срещите във Великобритания са закупени от BSkyB, която заплати за тях малко под 1 млрд. паунда на сезон.

„Опитите да се забранят вносът, употребата и продажбата на чуждестранни приемници противоречи на свободата на предоставяне на услуги. Защитаването на интелектуална собственост и насърчаването на хората към посещаване на стадионите не могат да повлияят на решението на съда", се казва в официалното становище.

Решението е вследствие на иск от страна на собственик на пъб в Портсмут, подаден преди шест години. Карен Мърфи се изправи в съда срещу Висшата лига, тъй като използвала гръцко декодиращо устройство, за да могат клиентите й да гледат мачовете от първенството. Така тя плащала по 118 паунда месечно вместо 480 паунда, колкото щели да й струват услугите на Sky.

Анализатори и юристи обаче не са единни дали Мърфи е спечелила делото. Европейският съд реши, че излъчването в барове е „комуникация на обществено място“, което означава, че без разрешението на лигата и съответния притежател на телевизионни права всеки бар или пъб е в нарушение на авторските права.

BSkyB печели над 200 млн. паунда годишно от абонаментите на заведенията, но плаща и най-много за телевизионните права. Новият тригодишен договор започна да тече през август 2010 г., а от него Висшата лига очаква 1,8 млрд. паунда. От чуждите пазари лигата очаква 1,4 милиарда паунда.

Не е ясно какви ще са последиците за самата компания. След обявяването на съдебното решение цената на акциите се понижи с повече от 10% и с едва 1,55 евро на акция е на най-ниското си равнище от края на 2010 г. насам. Липсата на защита върху доставчика на сигнала може да доведе до подбиване на цените на Sky. Това неминуемо ще доведе до спад в приходите на компанията и до спад на цената на правата в Англия или до вдигане за другите пазари.

„Без тази присъда Sky можеше да излезе на печалба след две до три години“, казва Франк Нойман от Bankhaus Lampe, цитиран от германския икономически всекидневник Handelsbtall. С присъдата обаче излизането на печалба може да се отсрочи дълго във времето.

В средносрочен план Нойман вижда два сценария. Колко силно ще бъде засегната Sky зависи от това дали германската Бундеслига ще продава правата си само в Германия, или в международен план. „Ако тя продаде правата си само на Sky, на първо време няма да се промени нищо", казва Нойман.

Възможна е обаче и международна дистрибуция, която ще означава по-голяма конкуренция и по-малко абонати за Sky, а това ще натовари допълнително компанията.

Не всички анализатори обаче споделят това мнение. Цитирани от Bloomberg експерти не са на единно мнение – през последните три месеца петима препоръчват продажба на акции на Sky, петима са за въздържане от действия и двама са за продажба. Мненията им обаче са взети преди решението на съда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още