IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прекрати процедурата за преносимостта на фиксираните телефонни номера

Това е четвъртата наказателна процедура в областта на информационните технологии, която комисията отменя

10:35 | 03.10.11 г.
ЕК прекрати процедурата за преносимостта на фиксираните телефонни номера

Европейската комисия прекрати процедурата срещу България за забавеното изпълнение на ангажиментите, свързани с преносимостта на фиксираните телефонни номера, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Това е четвъртата процедура в областта на съобщенията и информационните технологии, която ЕК отменя в резултат на  съответните действия, предприети от българската страна за въвеждане на еврозаконодателството. Решението на Европейската комисия, че България е изпълнила задълженията си според евродирективата, е обявено на 29 септември т.г.

Самото закъснение по смяната на доставчиците на фиксираните телефони се дължеше на факта, че част от линиите се поддържаха от по-стари аналогови централи, посочиха от транспортното министерство.

За да бъде отстранено нарушението, българската страна измени правилата за преносимост на географските номера и въведе набиране на градски номер с „0” пред селищния код и индивидуалния номер. Например, потребителите в София вече избират търсения от тях абонат в същия град с „02” преди номера, припомниха от министерството.   

На 27 май беше изпратена последната допълнителна информация до Европейската комисия, с която българските власти увериха, че са предприели всички необходими действия за осигуряване на възможност за осъществяване на преносимост на номерата за всички абонати в страната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още