IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RIM отрича, че ще напусне пазара на таблети

Въпреки това се множат информациите, че доставчиците преустановяват дейност, а таблетите на концерна се пускат на акционни цени

14:28 | 30.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	RIM отрича, че спира производството на Playbook<em>. Снимка: RIM</em></p>

RIM отрича, че спира производството на Playbook. Снимка: RIM

Канадската технологична компания Research In Motion (RIM) опроверга медийни публикации, че ще се оттегли от бизнеса с таблети. Преди това няколко анализатора коментираха в медиите, че компанията е преустановила производството на устройството си Blackberry Playbook. Първи търговци в САЩ вече започнаха да правят значителни отстъпки на таблета.

В официално заявление RIM заявява: „Всички намеци, че производството на Blackberry Playbook ще бъде спряно, са чиста фикция. RIM ще продължи ангажираността си на пазара на таблети“.

В разговор с технологичния портал ZDNet обаче анализаторът от  Display Search Ричард Шим е по-скоро скептичен: „Чуваме от доставчици, че партньорите на RIM за части не планират производство след 2011 г. А е необичайно за партньор в производството да няма планове за следващото тримесечие“. При всички случаи обаче Шим не пожела да се ангажира с твърда оценка какво може да означава това. 

Агенция Ройтерс цитира изследване на специализирания върху полупроводниците анализатор от Collins Stewart Джон Вин: „ Смятаме, че RIM преустановява производството на Playbook и активно търси начини да напусне пазара на таблети“. Той се позовава на медийни публикации, според които производственият партньор на RIM - Quanta Computer, е освободил многобройни служители във фабрика, в която се сглобява именно таблетното устройство.

Друг подобен знак са значителните ценови отстъпки на американския пазар. Веригата Best Buy продава всички модели на Playbook с отстъпка от 200 долара. Така изгодният таблет на RIM вече излиза на цена само 299 долара. Това може да е и реакция, описана от британския всекидневник Guardian, според който RIM има складова наличност от около 800 000 Playbook-а.

През август Hewlett-Packard обяви решението си да напусне пазара за таблети и да се сбогува с WebOS. Пуснатият на пазара едва през лятото таблет Touchpad веднага бе намален и пуснат за разпродажба с начални цени от 99 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още