IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С всеки продаден свой таблет Amazon ще губи по 50 долара

Онлайн търговецът ще продава устройството под себестойността му, за да печели от онлайн продажбите в Amazon Prime и реклама

10:15 | 30.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джеф Безос представя &quot;убиеца&quot; на iPad. <em>Снимкa: Ройтерс</em></p>

Джеф Безос представя "убиеца" на iPad. Снимкa: Ройтерс

И наистина таблетът на Amazon е първият след iPad на Apple със значимо предложение на съдържание, що се отнася до потребителското преживяване обаче Fire изоставал зад iPad. След купуването на Kindle Fire потребителите ще получават бонус от 30 дни безплатен абонамент за Amazon Prime. Това означава, че те ще могат да гледат телевизионни предавания и филми, до които имат достъп всички Prime потребители.

Още в края на август Сара Ротман Епс от Forrester Research бе изчислила, че Amazon може да продаде до 5 млн. устройства. Но дори и цена от 300 долара за 9-инчов таблет би означавала загуба за концерна, която обаче щяла да се компенсира чрез засилените продажби на книги, музика, видео и приложения.

Готовността на Amazon да продава таблета на занижени цени, в съчетание с мощния бранд, съдържанието, облачната инфраструктура и опита от продажбите на стоки и услуги, правят тази компания единственият възможен конкурент на Apple и нейния iPad, твърдят от Forrester.

В действителност, Amazon може да си позволи ниската цена, защото устройството всъщност представлява вход към цялото съдържание, предлагано от интернет търговеца – книги, музика, филми и др. В страни като България обаче, където потребителите са свикнали да ползват безплатно съдържание, продажбите може и да не тръгнат добре. За стимулирането на клиентите да използват предлаганото от сайта ще допринесе и безплатното съхранение на неограничено по големина съдържание от Amazon, което Fire предоставя.

И така, компанията очаква печалбите да идват именно от платеното съдържание, а не от самите продажби на устройството, което Amazon продава под себестойността му. Впрочем, концернът вече има опит - подобна схема беше приложена на пазара на геймърски конзоли, както и при продажбите на четците Kindle, като бизнес моделът предвиждаше приходи от онлайн продажби и реклама.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още