IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доставчик на Apple получил незаконно субсидии

Германската Balda e получила субсидия от китайските власти в размер на 6,2 млн. евро за фабрика на хартия

15:01 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служители на Balda в една от китайските фабрики.<em> Снимка:&nbsp;Balda</em></p>

Служители на Balda в една от китайските фабрики. Снимка: Balda

Германският производител на части за телефони Balda, известен като доставчик на американския концерн Apple, е получил според информация на Handelsblatt неправомерна субсидия за няколко милиона евро от китайските власти.

Както разказва бивш високопоставен мениджър на Balda, компанията е имитирала наличието на фабрика и дори е плащала данъци върху продукти, които никога не са били произведени. По данни на китайския мениджър, пожелал анонимност, от няколко месеца за случая е известен и Надзорния съвет на компанията, но досега не е предприел нищо за изясняването му.

Измамата е станала за период от девет месеца през 2010 г. Китайското правителство е обещало на Balda субсидия в размер на 54 млн. юана (6,2 млн. евро), ако компанията внася в икономическата зона Линконг всеки месец ДДС за 100 000 юана. „За да вземем парите, обявихме, че имаме фабрика там. Но тя съществуваше само на хартия“, разказва мениджърът.

На въпросите на Handelsblatt от германската компания са отговорили писмено: „Вярно е, че дъщерната компания на Balda в Китай – BTO, е получила субсидии. Отговарящата за насърчаването на инвеститорите китайска агенция е проучила предоставените от нас документи за отпускането на тези пари и е преценила, че те могат да бъдат изплатени“. Говорителят обаче не пожелал да коментира обвинението, че фабриката в Линконг се е състояла само от четири стени и затова в нея никога не се е произвеждала и една технологична част.

Борсата във Франкфурт е реагирала на новината със значителен спад в цената на акциите на компанията. Едва през миналата седмица цената на листнатите във Франкфурт в селективния индекс SDax книжа се срина от 7,70 евро за брой на по-малко от 6 евро. Новите разкрития на Handelsblatt струваха на акциите повече от 10%. Книжата на компанията са на последно място в индекса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още