IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НР вече официално има нов шеф

Лео Апотекер беше сменен от борда на директорите на компанията с Мег Уитман, досегашен ръководител на eBay

12:02 | 23.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Мег Уитман (вляво) наследява Лео Апотекер начело на HP<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Мег Уитман (вляво) наследява Лео Апотекер начело на HP. Снимка: Ройтерс

Сега погледите са насочени към Уитман. Не е ясно обаче до каква степен новата шефка иска и ще прекрати новообявените от предшественика й промени. Сделката по придобиването на британския софтуерен специалист Autonomy едва ли може да се развали.

Все пак изглежда, че решението дали компютърния бизнес ще бъде продаден или отделен в отделна компания, може би не е толкова непоклатимо. Засега вторият вариант изглежда като най-вероятен. От първоначалните изказвания на Мег Уитман става ясно, че тя подкрепя досегашните решения на Лео Апотекер, но все пак ще ги преразгледа, което подсказва, че има място за потенциална промяна в отношението. Уитман заявява освен това, че финалното решение за бъдещето на компютърното подразделение, в което влиза и webOS, трябва да бъде взето бързо.

Подобно на Апотекер, Уитман не идва от хардуерен концерн. Тя обаче направи от Ebay голяма компания. Спрямо HP обаче Ebay изглежда джудже. Критиците се съмняват още отсега, че тя ще успее да управлява сложния компютърен концерн, който освен това се намира и в тежка криза.

Апотекер зае ръководното място на HP в края на септември 2010 г, след като тогавашния главен изпълнителен директор на компанията Марк Хърд бе принуден да подаде оставка заради обвинения е неприемливо бизнес поведение, което включваше подаване на некоректни доклади за разходи и вътрешно разследване за сексуален тормоз. В момента Хърд работи в Oracle.

Акционерите обаче може би тъжат за времената на Хърд. Откакто Апотекер пое кормилото в компанията, акциите загубиха почти половината от стойността си. Вчерашните слухове, че може би ще си тръгне, накараха курса да потегли нагоре, като към края на деня акциите поскъпнаха със 7%.

За Апотекер това е втори пореден тежък удар в кариерата. Той трябваше да напусне SAP само след една година начело, след като се разбра, че има различия в управленческите решения с основателя Хасо Платнер. Служители на базирания във Валдорф германски концерн казват, че Апотекер е управлявал с изключително груб стил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още