IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo няма да прави игри за смартфони

Въпреки натиска на инвеститорите и добрите продажби на приложенията за смартфони подобен ход противоречи на корпоративната стратегия

10:02 | 17.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Засега президентът на Nintendo Сатору Ивата успява да устои на натиска на инвеститорите компанията да прави игри и за смартфони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Засега президентът на Nintendo Сатору Ивата успява да устои на натиска на инвеститорите компанията да прави игри и за смартфони. Снимка: Ройтерс

Bloomberg интервюира четирима международни анализатори, които смятат, че  Nintendo ще завърши годината с 16% по-ниски продажби от заложената цел - 16 млн. броя 3DS въпреки намалението на цената.

Мицушиге Акино от Ichiyoshi Investment коментира, че вероятно новите игри, които компанията представи през седмицата, няма да променят ситуацията. „Успехът на Nintendo дойде от това, че привлече хора, които не бяха геймъри. Но техните нужди вече не се покриват от Nintendo. Те са щастливи да играят игри на мобилните си телефони", допълни той.

"Нововъведенията в компанията са разочароващи на фона на очакванията на пазара. Новата версия на Mario и допълнителните функции на подвижната камера не са достатъчни, за да може компанията да изпълни целите си за Коледния период“, казва Мицушиге Акино, който управлява инвестиционен бюджет от 600 млн. долара в Ichiyoshi Investment Management Co.

И Майкъл Пахтър смята, че основният проблем на Nintendo са евтините игри и приложения за смартфони. „Не може да се конкурират с безплатни игри или сваляния за 99 цента“, казва Пахтър, който е анализатор в Wedbush Morgan. Той смята, че Nintendo ще успее да продаде едва 10 млн. устройства 3DS за тази финансова година.

Дейвид Гибсън, базиран в Токио анализатор на Macquarie, смята, че концернът ще успее да продаде 14,5 млн. мобилни конзоли през фискалната година, като обосновава очакването си с по-слабите очаквания за продажби в САЩ.

От началото на годината Nintendo отчита почти 50% спад в цената на акциите си до 12 320 йени. Основните причини за спада са провалът на 3DS и съмненията на пазара, че Nintendo ще повтори успеха на конзолата Wii със следващата й версия WiiU, която беше анонсирана на изложението за игри ЕЗ през юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още