IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на Blackberry продължава да потъва

Докато Apple едва смогва да задоволи поръчките с производството на своя iPhone, RIM продължава да губи клиенти. През второто тримесечие доставките се свиват до 10,6 млн. смартфона

10:01 | 16.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Продажбите на таблета&nbsp;Playbook не оправдават очакванията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продажбите на таблета Playbook не оправдават очакванията. Снимка: Ройтерс

От голям интерес продължава да е сигурната услуга за електронна поща на Blackberry. Със своите 70 млн. клиенти услугата е доста по-популярна от миналата година, когато е ползвана от малко над 50 млн. потребители и за първи път е регистрирала приходи от над 1 млрд. долара. Компанията обаче отказа да даде подробности за пазарния си дял по региони с обяснението, че вече не публикува такава информация. Въпреки това е известно, че RIM е загубил масивно пазарен дял в САЩ за сметка на Apple и устройствата с Android.

Обявеният в средата на годината план за свиване на разходите, който предвижда и закриване на 2 000 работни места, засега е струвал на компанията 90 млн. долара. RIM продължава да губи пазарни дялове за сметка на Apple и неговия iPhone, чиито нов модел се очаква през октомври. И в това отношение се очаква натиск върху Blackberry. И смартфоните, базирани на Android, отчитат силен ръст и разклащат бизнеса на RIM.

Особен интерес предизвиква силният спад на брутния марж в сравнение с първото тримесечие на годината – от 43,9% на 38,7% и прогнозираното следващо влошаване до 37% през текущото тримесечие. RIM отдава това на разходите за маркетинг заради старта на продажбите на Playbook. Освен това процентният дял на приходите от продажба на хардуер се увелича за сметка на по-силните откъм маржове услуги, като електронната поща.

Въпреки това Балсили остава умерен оптимист за текущото трето тримесечие. Продажбите ще са в размер на между 5,3 и 5,6 млрд. долара, което ще е близо до миналогодишното ниво от 5,49 млрд. долара. Печалбата на акция се очаква да бъде между 1,20 и 1,40 долара, спрямо 1,74 долара на акция година по-рано.

Представените данни обаче не отслабват натиска върху мениджърското дуо. Едва преди няколко дни група инвеститори около инвестиционния фонд Jaguar Financial Corp. призоваха RIM да се раздели с част от своето патентно портфолио и да раздаде дивиденти на акционерите си. Шансовете това да се случи са нищожни. Наскоро RIM инвестира 780 млн. долара в покупката на допълнителни патенти на Nortel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още