IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google купи нови 1023 патента от IBM

Интернет компанията се опитва да защити по този начин мобилната си система Android от атаките на Apple и Microsoft

11:49 | 16.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	С придобиването на все повече патенти Google се опитва да защити мобилната си операционна система Android. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С придобиването на все повече патенти Google се опитва да защити мобилната си операционна система Android. Снимка: Ройтерс

Американският интернет гигант Google е закупил от IBM 1 023 патента, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на Бюрото по патенти и търговски марки на САЩ.

Сделката е потвърдена и от представители на Google, които не разкриват повече подробности около нея, както и сумата на сделката.

В края на юли компанията придоби други 1029 патента, а освен тях още в началото на годината Google купи отново от IBM 2010 патента. По данни на Wall Street Journal предпоследното портфолио от юли съдържа и запазени права за патенти в сферата на сървърите и рутерите.

През миналия месец интернет гигантът придоби Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара, като основна цел на сливането бяха над 17-те хиляди патента на компанията. Публикуваните борсови документи хвърлят допълнителна светлина върху сделката и показват, че покупката е била подчинена на паниката и Google е подобрил първоначалната си оферта с цели 3 млрд. долара заради загубеното стратегическото наддаване за патентите на изпадналия в неплатежоспособност Nortel от консорциум около Apple и Microsoft.

Анализаторите са категорични, че Google разширява патентното си портфолио, за да оказва по законен начин отпор на Microsoft и Apple, чиито продукти се конкурират с тези на Google. В патентни битки с Apple са въвлечени и компаниите Motorola Mobility, HTC и Samsung, които също произвеждат устройства с операционната система Android.

През август главният юрист на Google Дейвид Дръмонд заяви, че Microsoft, Apple и Oracle се опитват „да задушат" Android с патентни искове, припомня Bloomberg. Според Дръмонд споменатите компании разчитат производителите да се съгласят да плащат отчисления на собствениците на патентите, като по този начин бъдат принудени да повишат цените на мобилните устройства с Android.

Веднага след сделката за Nortel Google призова за намеса на държавата и американското министерство на правосъдието започна разследване на една от най-големите патентни сделки в историята, за да установи дали тя не е насочена срещу мобилната платформа Android. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още