IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo! уволни главния си изпълнителен директор

Инвеститорите приветстваха уволнението на Керъл Барц, чието управление бе белязано от спад в продажбите и загуба на пазарен дял

10:46 | 07.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карол Барц бе най-високо платеният&nbsp;мениджър на компания от индекса S&amp;P 500. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карол Барц бе най-високо платеният мениджър на компания от индекса S&P 500. Снимка: Ройтерс

Американският интернет концерн Yahoo! Inc. търси нов шеф, след като бордът на директорите му е уволнил Керъл Барц като главен изпълнителен директор, предаде Ройтерс, позовавайки се на пожелал анонимност високопоставен източник от компанията.

Управлението на Барц, която пое компанията в началото на 2009 г., бе белязано от спад в продажбите, загуба на пазарен дял и спорове с азиатски партньори на компанията, предава Bloomberg.

В свое обръщение до служителите на компанията по електронната поща Барц заявява, че е била уведомена за решението по телефона от председателя на борда на директорите на компанията Рой Босток.

Преди няколко месеца трима високопоставени мениджъри - Хилари Шнайдер, Джеймс Питаро и Дейвид Ко напуснаха концерна в знак на протест срещу стила на ръководство. Главният финансов директор на Yahoo Тим Морс временно ще поеме поста главен изпълнителен директор.

Барц пое Yahoo в началото на 2009 г., наследявайки на поста Джери Янг, който си навлече гнева на управителния съвет и акционерите, след като се противопостави на финализирането на сделката, предлагана от Microsoft. 

Въпреки силния партньор в лицето на софтуерния гигант обаче търсачката не успява да се наложи срещу по-силния си конкурент Google. Социалната мрежа Facebook пък се превърна в още един силен конкурент за рекламни постъпления.

Барц закри стотици работни места и по този начин чувствително понижи разходите на компанията. Същевременно Керъл Барц е най-скъпо платеният мениджър на компания от индекса S&P 500. Тя е сред най-уважаваните мениджъри в Силициевата долина и е бивш ръководител на софтуерната компания Autodesk, а освен това е била и в управителните съвети на Cisco и Intel.

Инвеститорите приветстваха ентусиазирано уволнението на Керъл Барц, което не бе предшествано от никакви намеци или обявени намерения. Акциите на компанията скочиха с повече от 6% (до 13,75 долара за акция), като според Financial Times този скок се равнява почти на малката печалба, която Yahoo! е регистрирала, откакто Барц пое компанията през януари 2009 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още