IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google плаща $500 млн. на САЩ заради реклами на нелегални аптеки

Интернет гигантът е допуснал подобни реклами на сайтовете си, заради което е започнато разследване

19:13 | 24.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

 

Регулаторните органи в САЩ се очаква да обявят, че интернет компанията Google се е съгласила да заплати глоба в размер на 500 млн. долара. Причината е, че е било допуснато излъчването на реклама на аптеки, които са незаконни в САЩ, съобщават за New York Times запознати със ситуацията.

За разследването се разбра за пръв път през май, когато от Google разкриха, че са заделили 500 млн. долара за евентуално погасяване на глоба заради рекламната си дейност. Поради тази причина тримесечната печалба на компанията намаля с 22 на сто.

Тогава представители на регулаторните органи в САЩ посочиха, че разследването засяга реклами на онлайн аптеки, които нямат лиценз и продават лекарства без представяне на рецепта, а също и нелегални медикаменти.

Позицията на Google e, че ситуацията е като „игра на котка и мишка”, тъй като при налагането на нови правила нелегалните аптеки винаги намират пролука и отново пускат рекламите си.

Според нормативната база в САЩ уеб сайтовете са отговорни за рекламите, излъчвани на тях и от тях зависи недопускането на реклами, които противоречат на законите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stif
преди 12 години
Т'ва държавата, само търси как да си напълни бюджета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още