IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай измести САЩ като най-голям пазар на компютри

Засега само за тримесечието, на годишна основа се очаква китайският пазар да стане номер едно догодина

15:02 | 23.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай измести САЩ като най-голям пазар на компютри

Китай вероятно вече е изместил САЩ като най-голям пазар на компютри в света след три десетилетия доминация на американците в сектора. Това показват данни на IDC, цитирани от Bloomberg.

Продажбите на персонални компютри в Китай през второто тримесечие на 2011 година са нараснали с 14% спрямо първото, като са достигнали 18,5 млн. броя. За същия период в САЩ е отчетен спад от 4,8 на сто до 17,7 млн. броя, показват данните на IDC.

Стойността на продадените в Китай компютри за тримесечието е 11,9 млрд. долара, докато за САЩ сумата е 11,7 млрд. долара. Това означава, че на азиатската държава се падат 22% от продажбите на компютри по света, докато американският пазар държи 21%.

В рамките на целогодишен период се очаква Китай да измести САЩ през 2012 година. За цялата 2011 година се прогнозира в Китай продажбите да достигнат 72,4 млн. броя, което ще е съвсем малко под това, което се очаква от САЩ.

Данните показват нарастващото значение на китайските потребители за глобалната икономика. Както е известно, през 2009 година Китай измести САЩ и като пазар номер едно на автомобили.

„Това щеше да се случи рано или късно – точно както стана с автомобилния пазар. Населението на Китай е огромно, а приходите му растат”, посочва Тошихиро Нагахама от института Dai-ichi Life Research за Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още