IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Музикална услуга трябва да спаси BlackBerry

За производителя RIM сделките със звукозаписните компании са опит за заемане на ниша на пазара за развлекателно съдържание

16:35 | 19.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Канадският производител води отчаяна битка за клиенти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канадският производител води отчаяна битка за клиенти. Снимка: Ройтерс

В опитите си да спечели нови клиенти производителят на Blackberry - Research in Motion (RIM), стартира собствена музикална услуга. Както пише американският Wall Street Journal, позовавайки се на информирани източници, новата услуга ще работи в системата BlackBerry Messenger.

Според неофициалната информация канадският производител на смартфони води преговори с четирите големи звукозаписни компании - Vivendi Universal Music, Sony Music, Warner и EMI, за стартиране на услугата, като засега RIM е подписала споразумение с най-малко една звукозаписна компания и е близо до подписването с още две.

Канадците били готови да започнат теста на музикалната услуга след няколко седмици или дори още следващата седмица. Според Wall Street Journal първоначално абонатите ще имат достъп до 50 песни на още неизвестна цена, които ще могат да прослушват на смартфоните си и да споделят с приятели. По информация на вестника новата услуга ще бъде „значително“ по-изгодна от сравними оферти на конкурентите.

От Research in Motion засега не са коментирали публикацията.

Специалисти от бранша твърдят, че четирите крупни звукозаписни компании търсят нови източници на доходи, тъй като офлайн продажбите на музикални записи носят по-малко приходи. Услугите, свързани с мобилни мрежи и продукти, насочени към потребители на смартфони и интернет таблети, се считат за едни от най-обещаващите и приоритетни.

От друга страна, канадската компания разглежда сделките като нов опит за оттегляне от чисто корпоративния сегмент и заемане на ниша на пазара на развлекателно съдържание. Към момента Blackberry Messenger се ползва от 45 млн. клиенти, като според британския вестник Guardian тъкмо тази услуга е изиграла най-важна роля в координирането на безредиците във Великобритания преди малко повече от седмица.

През последните няколко години пък RIM усъвършенства мултимедийните възможности на апаратите си и ги снабди с поддръжка за най-новите аудио и видео технологии.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още