IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Lenovo се удвои след силни продажби в чужбина

От компанията обаче се притесняват за бъдещето на фона на икономическата обстановка в световен мащаб

10:45 | 18.08.11 г.
<p>
	Lenovo:&nbsp;Предизвикателствата пред търсенето на персонални компютри в световен мащаб остават. <em>Снимка: Компанията</em></p>

Lenovo: Предизвикателствата пред търсенето на персонални компютри в световен мащаб остават. Снимка: Компанията

Китайският производител на персонални компютри Lenovo съобщи по-висока от очакваното печалба за второто тримесечие, постигната благодарение на увеличените продажби в чужбина, съобщи ВВС.

Нетната печалба е в размер на 108,8 млн. долара или ръст от 98% спрямо същия период на 2010 г.

Нарастването се дължи основно на развиващите се пазари, като доставките там са скочили с 46%.

„Бизнесът ни продължава да върви нагоре и всичко бе изпълнено добре според първоначалните ни планове“, заяви председателят на борда на директорите на компанията Лю Чуанджъ.

Макар Lenovo да обявява силен ръст през последните няколко години, компанията предупреждава, че настоящата икономическа обстановка в света представлява заплаха за бъдещето.

„Предизвикателствата пред търсенето на персонални компютри в световен мащаб остават, както и пред скоростта на световното икономическо възстановяване и продължаващата дългова криза в Западна Европа“, се посочва в официално съобщение на Lenovo.

Според анализатори обаче китайският производител е позициониран по-добре от конкурентите си, и ще се справи с неблагоприятните условия.

„Не мисля, че зависимостта на Lenovo от публичния сектор е толкова голяма“, заяви Гокул Хариаран от JP Morgan. „Поради тази причина вероятно те ще бъдат в много по-добра позиция за растеж“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още