IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за продажба на Galaxy в ЕС не спира Samsung

Корейската компания заобикаля решението на съда, като продава продуктите си чрез независими дилъри, които не са засегнати от забраната

11:40 | 16.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Galaxy Tab 10.1&nbsp;може да се намери и в големите германски магазини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Galaxy Tab 10.1 може да се намери и в големите германски магазини. Снимка: Ройтерс

Патентният спор между Apple и Samsung е в разгара си. През миналата седмица Apple успя да постигне забрана за продажби на таблета Galaxy Tab 10.1 в рамките на Европейския съюз (ЕС), с изключение на Холандия. Корейците, разбира се, не са склонни да се съгласят с това решение на германски съд и го обжалваха още същия ден, а решението се очаква на 25-и август. През това време мениджърите на Samsung не мислят да преустановяват продажбата на Galaxy в ЕС.

Така например в самата Германия и през уикенда таблетът е бил наличен във веригата магазини за потребителска електроника MediaMarkt на специалната цена от 469 евро, пише Spiegel.

Онова, което изглежда като нарушение на съдебната заповед, всъщност се оказва съвсем законосъобразно. Съдебното решение ограничава единствено Samsung във вноса на уреди на Стария континент, но не и независими от него дилъри, които не са засегнати от забраната.

Financial Times Deutschland също потвърждава, че таблетът ще продължи да се продава в магазините на концерна Media-Saturn, цитирайки говорител на компанията, собственик на магазините MediaMarkt.

Юристи са на мнение, че Apple може да подаде нов иск в съда в Дюселдорф, с който да поиска забрана за внос на таблета и за дилърите. Специалистите обаче се съмняват да се стигне до там, защото подобен ход би влошил отношенията на компанията от Купертино с дистрибуторите, които същевременно са най-важният разпространител и на нейните продукти. 

Междувременно Samsung обяви, че пуска от днес в Холандия Galaxy Tab 10,1. Той не беше забранен в Холандия, защото за него се води отделно дело, заведено от Apple в съда в Хага, предаде AFP.

"Таблетът Galaxy Tab 10,1 ще бъде пуснат в продажба днес" в голяма верига специализирани магазини в Холандия, съобщи Тамара Вилиани, говорителка на южнокорейската група в Холандия.

По думите й таблетът ще може да се купува в повече обекти от търговска мрежа след 23-и август.

Говорителката не пожела да коментира отражението, което би имало пускането в продажба на спорния таблет в Холандия, върху делото, което тече.

"Независимо какво ще бъде решението, ние можем да продължим търговската си дейност, така както сме я планирали до 13-и октомври", заяви лаконично Вилиани, очевидно имайки предвид срока от четири седмици след датата на обявяване на решението, с който Samsung би разполагал, за да изтегли продуктите си, ако съдът отсъди в полза на Apple.

На заседания на съда в Хага в сряда и четвъртък миналата седмица щатската компания поиска таблетът да бъде забранен за продажба, заедно с други два модела таблети и три типа многофункционални телефони с марката Samsung. Хагският съд трябва да обяви решението си до 15-и септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още