IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gartner: Пазарът на мобилни устройства в Европа забавя ръста си

Nokia остава номер едно в света, следвана от Samsung и LG, но и трите компании губят пазарен дял за сметка на Apple, HTC и ZTE

17:56 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Research in Motion за първи път е зад Apple и ZTE по пазарен дял. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Research in Motion за първи път е зад Apple и ZTE по пазарен дял. Снимка: Ройтерс

Несигурността на световните финансови пазари най-вероятно ще вземе своите жертви и на пазара за мобилни устройства през втората половина на годината, тъй като в Западна Европа, един от най-важните пазари, растежът се забавя, показва анализ на компанията за изследвания Gartner, цитиран от Ройтерс.

"Пазарът в Европа се забавя не само защото някои от основните европейски играчи, като Nokia и Ericsson, преди година бяха по-силни, но също и защото продажбите при подмяна на стари модели телефони не са толкова бързо, колкото очаквахме,", казва Роберта Коза, главен анализатор в Gartner.

"Ще ревизираме в посока надолу прогнозите си за Западна Европа, но продажбите там ще се компенсират с продажби от развиващите се страни", казва Коза.

Gartner предвижда продажбите на мобилни устройства да нараснат в глобален мащаб с около 12% тази година след скока от 31% през 2010 г.

"Очакваме след скорошната несигурност на световните финансови пазари производителите и дистрибуторите да останат предпазливи относно повишаване на запасите си през втората половина на 2011 г.", казва Анет Цимърман от Gartner. "Те няма да бъдат толкова агресивни, колкото биха могли."

Търсенето за смартфони, особено на iPhone на Apple и на телефони с операционна система Android на Google, остава силно.

В Европа проникването на смартфони е около 25%, което дава голяма възможност за разширяване на пазара, смята още Коза. "В някои от европейските страни пазарът на предплатени услуги е огромен, а ние едва сега виждаме повече смартфони да се предлагат с предплатени карти."

Специално за пазара на смартфони Gartner предвижда ръст от 50% за целия пазар, спрямо нарастването със 71% за миналата година.

По данни на анализаторската компания през второто тримесечие на годината са били продадени 428,7 млн. мобилни телефона.

Nokia остава номер едно в света, следвана от Samsung и LG. И тримата водачи обаче губят пазарен дял за сметка на Apple, HTC и ZTE.

Преди всичко Nokia трябваше да се задоволи с масивни загуби на дял. През вторите три месеца на годината финландците са продали 13,6 млн. мобилни телефона по-лано спрямо предходната година. С продадени 97,9 млн. устройства пазарният дял е само 22,8% (30,3% година по-рано).

Samsung е на второ място и не е успяла да извлече полза от неволите на Nokia. Корейците са повишили продажбите си на 69,8 устройства, но не отбелязват ръст, какъвто средно отчита пазарът. Според Gartner пазарният им дял е 16,3%.

Другият голям корейски производител - LG, направо се срива. През второто тримесечие концернът е продал "едва" 24,4 млн. мобилни телефони, с 4,9 млн. по-малко отколкото преди година. Тала той държи 5,7% от пазара.

Заради масивните продажби на iPhone (+10,9 млн. устройства) до 19,6 млн. броя Apple се изкачи на 4-то място. Силен ръст (+6,3 млн. устройства) отичта и китайският производител ZTE. Той е успял да пласира 13,1 млн. мобилни устройства и така заема пето място с пазарен дял от 3%. Research in Motion (RIM) не успява да издържи на това темпо и за първи път е зад Apple и ZTE.

Сред печелившите е и  HTC. С 11 млн. продадени мобилни устройства тайванците покачват оборота си с почти 90% в рамките на една година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още