IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската полиция ще следи бандити в социалните мрежи

Според мнозина правозащитници обаче обявената мярка за сигурност е грубо нарушение на личните права

12:26 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Щаткстаа полиция &nbsp;ще държи изкъсо социалните мрежи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Щаткстаа полиция  ще държи изкъсо социалните мрежи. Снимка: Ройтерс

Facebook, Twitter и редица други популярни сайтове за комуникация ще бъдат под постоянно наблюдение от страна на полицията в Ню Йорк. Полицейските ръководители са убедени, че по-внимателен поглед върху социалните мрежи ще спомогне за предотвратяването на множество престъпления, съобщава The New York Daily News.

Новоназначеният зам.-комисар в Ню Йорк Кевин О`Конър, определян като един от най-добрите онлайн експерти в цялото управление, ще оглави специалния нов отдел за следене. О`Конър и екипът му ще трябва да намират информация в социалните мрежи за проблеми домашни партита, организирани сбивания между враждуващи групировки и други прояви на хаос и насилие.

Целта е да се избегнат трагични инциденти като този от миналия юни, когато рекламирано във Facebook парти в Бруклин завърши с престрелка, един убит и 7 ранени.

В САЩ други правоохранителни органи вече използват социалните медии, за да предупреждават обществото за криминални обстоятелства. Така например ФБР използва клип в YouTube, за да арестува дълго търсения престъпник Джеймс Бългър, обвинен за 18 убийства.

Инициативата на Нюйоркската полиция обаче срещна доста критики още преди да е влязла в действие.
Според мнозина правозащитници обявената мярка за сигурност е грубо нарушение на личните права и свободи на онлайн потребителите.

Още новини от света на технологиите четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още