IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Google предоставя данни от Европа на щатските власти

След Microsoft и интернет компанията призна, че предава лични данни на европейските си потребители на ЦРУ и ФБР

16:24 | 08.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Интернет гигантът Google предоставя достъп на американските власти и до запазените данни в европейските си сървъри.

В миналото компанията многократно е предоставяла потребителски данни от Европа на ЦРУ и ФБР, обяснява говорител на концерна на запитване на германското икономическо списание Wirtschaftswoche.

Базираните в САЩ компании са задължени чрез местни закони, като например Patriot Act, да предават на националните институции при поискване и записани в чужбина данни.

Конкурентът на Google - Microsoft, още през юли призна, че е предал данни на европейските си потребители от своята облачна услуга Office 365 на американски правителствени представители.

Защитници на правата за личните данни още тогава се позоваха на несъответсвията между американските закони в сферата на борбата срещу тероризма и европейските правни норми за защита на личните данни.

В Европейския парламент също се надигнаха гласове срещу американската практика. Щатските власти все още не са предоставили официален коментар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още